Joi 23 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

Vezi ce afaceri a derulat în judeţul Suceava Omar Hayssam! A fost condamnat la 23 de ani și 4 luni de închisoare

Omar-HayssamOmar Hayssam a fost condamnat la 23 de ani și patru luni de închisoare de către Înalta Curte de Casație și Justiți. Decizia este definitivă. Hayssam a fost judecat și condamnat pentru complicitate la terorism, dar și pentru infracțiuni economice. Magistrații au dispus această soluție, având în vedere noile prevederi din Codul Penal și de Procedură Penală. Omar Hayssam a fost condamnat pentru răpirea celor jurnaliştilor români in Irak, înşelăciune în cazul “Volvo” şi fraude în cauza “Foresta Nehoiu”. Omar Hayssam a făcut afaceri și în județul Suceava. Cu mulți ani în urmă a patronat fabrica de prelucrare a lemnului de la Moldovița care ulterior a fost închisă iar mai apoi, a afost distrusă de un incendiu. Suprafaţa afectată cuprindea trei unităţi: o hală (secţia de gatere), uscătorul de cherestea şi secţia de producţie. Cauzele izbucnirii incendiului nu se cunosc cu exactitate, însă la subsolul complexului se efectuau lucrări.

like-facebookÎn 2005, patru consilieri locali din comuna Moldovița au cerut să fie puși sub protecție după ce au sesizat mai multe ilegalități comise de două societăți din localitate controlate de Omar Hayssam. Aceștia au transmis Prefecturii Suceava o sesizare privind firmele de prelucrare a lemnului Best Wood SRL și Best Forest SRL din Moldovița, controlate de Omar Hayssam, arătând că administrația locală încearcă de mai mulți ani să intre în posesia unui teren cu o suprafață de 10 338 de mp, care se află în incinta fabricii de cherestea, aceasta întinzându-se pe o suprafață de șase hectare.

 

Ei aratău atunci că o hotărâre a Consiliului Local Moldovița a stabilit că, pe respectiva suprafața de teren, de 10 338 de mp, urmează să fie înființate un târg general de mărfuri și o parcare auto. Cele două firme au contestat această decizie, dar acțiunea a fost respinsă în instanță prin hotărâre de-finitivă. Pentru a putea intra în posesia tere-nului, comuna Moldovița a formulat o acțiune de revendicare, procesul fiind tergiversat de firmele lui Hayssam, fiind strămutat la Iași. Consilierii mai aratău că privatizarea, în 1999, a fabricii de cherestea din comună, înființată în urmă cu peste o sută de ani, a fost făcută la un preț subevaluat, activele fiind cumpărate de Mihai Nasture, cumnatul lui Hayssam. Ei susțineau că, din acel an, fabrica de cherestea a fost vândută de șase ori între firme din grupul de societăți controlat de Omar Hayssam. Mai mult, în sesizare se arată că angajaților nu li s-au achitat toate drepturile bănești și nu li s-au plătit contribuțiile la stat, 40 dintre aceștia obținând în instanță hotărâri prin care trebuie să li se achite sumele restante. Cei patru aleși locali din Moldovița menționează că fabrica de cherestea a beneficiat de finanțări europene pentru modernizare, dar unitatea a fost dezmembrată, în lunile februarie și martie 2005, din fabrică, fiind luate și transportate cu TIRuri diferite utilaje într-o direcție necunoscută. În finalul sesizării, semnatarii cer Prefecturii Suceava să fie puși sub protecție, pentru că le este frică de conse-cințele pe care le poate avea gestul lor. Prefectul de atunci, Orest Onofrei declara că se derulează cercetări în privința activității celor două firme din Moldovița controlate de Omar Hayssam și că adresa consilierilor locali va fi transmisă Parchetului în vederea verificării celor sesizate. DGPF Suceava a formulat încă din anul 2003 o plângere penală pentru evaziune fiscală de 11 miliarde de lei față de patru firme din județul Suceava controlate de Omar Hayssam.

Imaginea mănăstirilor din Bucovina dată pe mâna unui sirian

Un alt contract derulat de sirian a fost cel al unui contract dintre Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, păstorită de ÎPS Pimen Suceveanul, şi Bucovina Enerprises, firma omului de afaceri sirian Omar Hayssam .Potrivit blogul jurnalistului Ovidiu Ohanesian, conform contractului, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor ceda firmei Bucovina Enterprisers SRL „dreptul de a folosi imaginea mănăstirilor din Bucovina” pentru promovarea apelor minerale produse de firma sirianului. În schimb, firma lui Hayssam se obliga să vireze Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, lunar, o cotă parte din vânzarea produselor. Pentru aceşti bani, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor garanta exclusivitate firmei Bucovina Enterprises pentru folosirea imaginii mănăstirilor „în vederea realizării de spoturi video, spoturi radio, afişe, pliante, panouri publicitare, etichete pentru produse şi alte materiale promoţionale, în scopul promovării apelor minerale naturale Bucovina”. Arhiepiscopia se obliga să cheltuiască banii primiţi de la firma lui Omar Hayssam doar pentru restaurarea monumentelor istorice „Mănăstirea Voroneţ, Mănăstirea Putna, Mănăstirea Suceviţa, Mănăstirea Moldoviţa, Mănăstirea Humor, Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou, Mănăstirea Dragomirna, Mănăstirea Bogdana, Mănăstirea Probota, Mănăstirea Rîşca, Mănăstirea Slatina, Biserica Arbore”.
Promovarea produselor firmei lui Hayssam urma să fie asigurată de TVR. Contractul a fost semnat în 2004 şi expira în noiembrie 2005, cu posibilitate de prelungire. Din partea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor contractul a fost semnat de consilierul economic, preotul Mircea Nuţu, iar pentru Bucovina Enterprises SRL a semnat Decebal Băescu, administratorul firmei. Delapidare de 20 de milioane de euro Hayssam a fost trimis în judecată în dosarul Bucovina în octombrie 2012 de procurorii DIICOT, alături de fratele său, Mohamad Omar, cumnatul lui, Mihai Nasture, şi doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteucă şi Doina Farladanschi. Potrivit DIICOT, cei cinci au constituit un grup infracţional organizat şi au acţionat premeditat şi planificat în vederea nerestituirii creditelor şi trecerii patrimoniilor SC Bucovina Mineral Water şi SC Rio Soft Drinks SA în cadrul altor societăţi din “Grupul Manhattan”. Cu toţii sunt acuzaţi că au contractat împrumuturi bancare în numele Bucovina Mineral Water şi Rio Soft Drinks SA, după care au transferat patrimoniile fabricii de sucuri Rio din Timişoara şi fabricii de îmbuteliere ape minerale şi sucuri Bucovina din Vatra Dornei, către alte societăţi reale sau fantomă din “Grupul Manhattan”. Prejudiciul produs este de 78,4 milioane de lei pentru infracţiunea de delapidare, 4.171.261,86 de dolari, respectiv 2.295.698 de lei pentru infracţiunea de evaziune fiscală, 17,3 milioane de lei pentru infracţiunea de spălare a banilor, totalul fiind de aproximativ 20 milioane de euro.

Frații lui Omar Hayssam dețin piața apelor minerale

Frații lui Omar Hayssam, condamnaţi la închisoare în dosarul fugii sirianului din ţara, deţin o felie importantă din piaţa autohtonă a apelor minerale. Conform unei anchete RISE PROJECT, fraţii ,compania Rio Bucovina, al treilea jucător din piaţa, a reintrat discret în 2013 sub controlul familiei lui Omar Hayssam. Fraţii sirianului au preluat afacerea prin intermediul unui SRL bulgăresc din oraşul Ruse. Procurorii care i-au investigat pe cei doi Omar susţin că ei au fost doar simpli interpuşi pentru Hayssam, care conducea cu autoritate afacerile familiei. Rio Bucovina deţine fabrica de îmbuteliere de la Vatra Dornei şi exploatează două izvoare în Vatra Dornei, unul pentru apa carbogazoasă şi unul pentru apa plată. Mahmoud, 40 de ani, şi Omar Moukhles, 34 de ani, condamnaţi în 2014 la câte cinci ani de închisoare, împart firma bulgareasca Emparador Ltd. – unicul asociat al companiei Rio Bucovina, cu sediul social la marginea Bucureştiului, deţinând fabrica de îmbuteliere de la Vatra Dornei pentru apa Bucovina si o fabrică la Timişoara pentru băuturi răcoritoare carbogazoase, apă de masă, apă tonică. Compania exploatează două izvoare în Vatra Dornei, unul pentru apa carbogazoasă şi unul pentru apa plată.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*