Sâmbătă 04 Mai 2024, Actualizat acum 124 zile 12:00 am

Directoarea de bancă acuzată de fraude de sute de mii de euro a scăpat de închisoare

baniFosta directoare a sucursalei Volksbank din Vatra Dornei, Geta Gheorghina Iordache, trimisă în judecată anul trecut pentru fraude cu sute de mii de euro comise în perioada în care conducea unitatea bancară, a scăpat de închisoare.

like-facebookZilele trecute, Tribunalul Suceava a pronunţat sentinţa în dosarul în care fosta directoare a fost trimisă în judecată alături de alte 14 persoane, printre care şi Gavril Iordache, soţul inculpatei.

Anchetatorii acestui dosar, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, susţineau în rechizitoriul înaintat instanţei de judecată că inculpata Iordache „a falsificat înscrisuri, inducând în eroare unitatea bancară pentru radierea unei ipoteci asupra unui imobil proprietate personală, având drept consecinţă producerea unui prejudiciu total de 357.223,46 euro”.

Ceilalţi inculpaţi din acest dosar au fost daţi pe mâna judecătorilor sub acuzaţia că au obţinut credite de la aceeaşi unitate bancară pe baza unor documente falsificate care atestau salarii foarte mari, tocmai pentru a primi împrumuturile de la bancă.

„Prin folosirea de adeverinţe false, au indus în eroare unitatea bancară pentru obţinerea de credite, producând un prejudiciu total de 864.500 de franci elveţieni”, explicau anchetatorii.

 

Ce sentinţe au dat judecătorii

Tribunalul Suceava a pronunţat sentinţele faţă de trei dintre inculpaţii din acest dosar, soţii Iordache, şi un anume Mihai Mirel Bulughiană.

Geta Gheorghina Iordache a primit trei ani de închisoare, cu suspendare, şi un termen de încercare de cinci ani, iar soţul acesteia, Gavril Iordache, a fost condamnat la doi ani şi șase luni de închisoare, tot cu suspendare, pe un termen de încercare de 4 ani şi 6 luni. Cei doi soţi au rămas cu sechestru pe imobil şi pe durata termenelor de încercare trebuie să se supună unor măsuri de supraveghere.

De asemenea, cei doi soţi au fost obligaţi de judecători la plata sumei de aproape 294.000 de euro către partea prejudiciată.

În privinţa lui Mihai Mirel Bulughiană, judecătorii l-au condamnat la un an şi jumătate de închisoare, tot cu suspendare, acesta primind un termen de încercare de 3 ani şi 6 luni şi fiind obligat să plătească despăgubiri civile de aproape 75.000 de franci elveţieni.

Judecătorii au dispus de asemenea disjungerea laturii penale şi civile a cauzei faţă de ceilalţi inculpaţi (George Dorin Dănilă, Marian Ionel Borgovan, Maria Georgeta Borgovan, Constantin Antonio Anton, Victor Mezdrea, Marilena Străjer, Maria Tîcşa,  Vlad Dan George Buzilă Dinu, Carmen Buzilă Dinu, Gheorghe Buzilă, Lăcrămioara Cojoc, Dănuţa Mariana Nedelea, Dorina Şutea), care vor fi judecaţi în continuare într-un alt dosar înregistrat pe rolul Tribunalului Suceava.

Soluţia Tribunalului Suceava faţă de cei trei inculpaţi condamnaţi nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

 

Directoarea băncii nu a mai plătit ratele propriului împrumut

Potrivit rechizitoriului înaintat instanţei de judecată, în cursul lunii octombrie 2008, Geta Gheorghina Iordache şi soţul ei, Gavril Iordache, au luat împrumut de la Volksbank 245.000 de euro, pentru care au girat cu un teren de 2.181 de metri pătraţi şi un imobil de 924 de metri pătraţi, proprietatea lor.

În mai 2010, directoarea pe atunci a Volksbank Vatra Dornei a dispus, fără acordul băncii şi prin contrafacerea semnăturii administratorului de cont, radierea ipotecii constituită în favoarea Volksbank.

Practic, şi-a scos terenul şi casa de sub ipotecă, iar două zile mai târziu, împreună cu soțul ei, directoarea a încheiat cu o terţă persoană un contract de împrumut cu garanţie imobiliară, în cartea funciară fiind înscrisă ipotecă de rang I în favoarea respectivei persoane.

„În acest mod învinuita s-a pus la adăpost de eventualele consecinţe ale neplăţii creditului contractat de la SC Volksbank SA, fiind considerabil redusă posibilitatea băncii de a-şi recupera creditul”, explică procurorii.

La scurt timp, în iunie 2010, directoarea a renunțat la a mai plăti ratele de credit, rămânând un debit de 357.223,46 de euro (sumă reprezentând atât valoarea creditului, cât şi dobânzile şi taxele aferente).

Sursa: Monitorul de Suceava


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*