Sâmbătă 27 Aprilie 2024, Actualizat acum 117 zile 12:00 am

Inspector vamal anchetat de DNA pentru că a obținut ilegal fonduri europene. Averea sa, pusă sub sechestru

dna- sediul centralProcurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Constantin OStrovan, inspector vamal superior în cadrul Direcției Vamale Iași – Biroul Vamal Siret, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene.

La data de 26.08.2017, inculpatul Ostrovan Constantin, în calitate de inspector vamal superior în cadrul Biroului Vamal Siret, ar fi folosit documente false pentru a confirma (atât în sistemul informatic vamal, cât și pe suport de hârtie) ieșirea din România (și, implicit, din spațiul vamal comun) a unui transport de tutun prelucrat (de narghilea/tutun pipă apă), cu consecința diminuării ilegale a resurselor/veniturilor ce trebuiau virate bugetul general al Uniunii Europene, reprezentate de taxe vamale în valoare totală de 37.839,47 lei.

Concret, Ostrovan Constantin ar fi atestat și prezentat în Registrele vamale de evidentă a mărfurilor la ieșire (Registre export), în mod nereal, că produsele din tutun aferente acestui tranzit s-ar fi prezentat în Vama Siret și că tranzitul respectă procedurile vamale legale, și apoi, pe baza acestor constatări nereale, ar fi procedat la eliberarea din starea de tranzit vamal a mărfurilor declarate în tranzit, în condițiile în care, în realitate, mărfurile în cauză nu ar fi părăsit niciodată spațiul comunitar, iar mijlocul de transport prezentat în Vama Siret ar fi conținut alte mărfuri.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra bunurilor imobile și mobile ce aparțin inculpatului. În cauză, Autoritatea Vamală Română – Direcția Regională Vamală Iași s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma menționată anterior. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*