Sâmbătă 27 Aprilie 2024, Actualizat acum 117 zile 12:00 am

Elevii care vor merge la școli profesionale vor putea să și muncească

examen eleviÎnvăţământul profesional dual beneficiază de o serie de schimbări, cuprinse într-o ordonanţă de urgenţă care actualizează reglementările din Legea Educaţiei Naţionale.

Astfel, actul normativ aprobat recent de Executiv redefineşte statutul învăţământului profesional dual ca formă de organizare a învăţământului profesional şi tehnic, desfăşurat la iniţiativa operatorilor economici, în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică, pe baza unui contract de parteneriat şi a unor contracte individuale de pregătire practică, în contextul asigurării de către operatorii economici a unor burse suplimentare pentru elevi.

like-facebook„Durata studiilor pentru învăţământul profesional dual va fi de 3 ani, şi va permite accesul la o gamă extinsă de oportunităţi de formare profesională de calitate pentru absolvenţii învăţământului gimnazial. Învăţământul profesional dual poate fi organizat în unităţi de învăţământ de stat, în baza unui contract de parteneriat care se încheie între unul sau mai mulţi operatori economici, unitatea de învă­ţământ şi unitatea administrativ-teritorială de pe raza căreia se află unitatea şcolară. În acelaşi timp, învăţământul profesional dual se poate organiza în unităţi de învăţământ parti­culare şi confesionale, în baza unui contract de parteneriat care se încheie între unul sau mai mulţi operatori economici şi unitatea de învăţământ“, au precizat reprezentanţii Ministe­rului Educaţiei.

Ba mai mult, conform acestor modificări, care sunt valabile din anul şcolar 2017-2018, vor avea acces la programe de pregătire profesională de tip dual, prin unităţile de învăţământ de stat, în mod gratuit, şi persoanele în vârstă de maximum 26 de ani, absolvente ale învăţământului obligatoriu, care au întrerupt studiile. Astfel, aceste persoane pot obţine o calificare profesională şi se pot integra pe piaţa muncii.

Ordonanţa de urgenţă reglementează şi modalitatea de decontare a cheltuielilor de transport şi facilităţilor privind cazarea şi masa gratuite acordate elevilor care frecventează învăţă­mântul dual în altă localitate decât cea de domiciliu, indiferent de oferta de educaţie şi formare profesională disponibilă în localitatea de domiciliu.

De asemenea, Guvernul a aprobat o măsură prin care firmele vor fi încurajate să se implice în mai buna pregătire profesională a tinerilor. Concret, vor fi acordate facilităţi fiscale operatorilor economici interesaţi de programe de calificare profesională.

Sursa: Ziarul de Iași


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*