Joi 28 Martie 2024, Actualizat 12:00 am

Malformație arteriovenoasă, tratată la Arcadia

Un pacient în vârstă de 35 ani a ales Rețeaua Medicală Arcadia pentru investigarea unor simptome apărute brusc: dispnee (senzație de lipsă de aer), tuse cu expectorație și hemoptizie, adică începuse să scuipe sânge.

Dr. Igor Nedelciuc, medic primar Cardiologie, Coordonator Cardiologie Intervențională Arcadia precizează: „Hemoptizia este un simptom alarmant indiferent de vârsta pacientului. Sângele regăsit în spută indică o afecțiune gravă și presupune excluderea mai multor afecțiuni, în funcție de vârstă și de restul simptomelor prezentate de pacient: tuberculoză, cancer pulmonar, afecțiuni care pot provoca sângerare sau tulburări de coagulabilitate, malformații. În cazul unei persoane tinere prima suspiciune este cea de infecție pulmonară – tuberculoză, iar prima investigație care trebuie făcută este radiografia toracică”.

Radiografia toracică a pacientului a prezentat anumite opacități, indicând prezența unei afecțiuni. S-a realizat o tomografie computerizată, însă diagnosticul a rămas neclar și după efectuarea acestei investigații, suspiciunea fiind de tuberculoză sau tumoră. După repetarea investigațiilor și realizarea lor și cu substanță de contrast a apărut o nouă suspiciune: o malformație arteriovenoasă, care poate fi congenitală sau dobândită.

Pentru confirmarea suspiciunii s-a realizat o angiografie cu substanță de contrast directă. Abia atunci s-a văzut foarte clar cauza simptomelor acuzate de pacient, aceasta fiind o malformație arteriovenoasă pulmonară. Arterele bronșice aveau o comunicare cu sistemul venos în mai multe locuri, formând o malformație care avea aspect de ghemuri de vase și prezenta risc foarte mare de hemoragie, lucru care se și întâmplase atunci când pacientul scuipase sânge. Era o malformație mare la nivelul căreia s-a creat o erozie și astfel a apărut hemoragia. Din fericire, hemoragia prezentată de pacient nu a fost mare, dar exista riscul unei hemoragii intrabronșice mai mari, care poate provoca stare de asfixie deoarece sistemul respirator se umple cu sânge. Acest scenariu este foarte grav și are consecință negativă iminentă.

Pacientului i s-a propus procedura de embolizare, o intervenție migăloasă care presupune obstrucționarea fiecărei artere care iriga malformația, observându-se pe monitor chiar din timpul intervenției cum sângele nu mai circula în aceste zone cu risc hemoragic. Procedura a fost realizată cu succes, fără complicații.

Pacientul a fost externat a doua zi după intervenție, reluându-și viața normală. S-a prezentat la control la intervale de șase luni și un an de la intervenție, iar la tomografia computerizată de control nu a mai fost vizibilă această malformație, pacientul având o viață normală, fără necesitatea urmării unui tratament. Întrucât malformațiile arteriovenoase au tendința de a recidiva sau pot apărea și în alte zone ale corpului, pacientul trebuie monitorizat.

Spitalul de Cardiologie Intervențională Arcadia este cea mai mare și mai modernă unitate monodisciplinară de profil din regiune, specializată în prevenția, diagnosticul şi tratamentul afecțiunilor cardiovasculare.

Pentru programare, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*