Vineri 17 Mai 2024, Actualizat acum 137 zile 12:00 am

IPS Pimen va sluji, duminică, la Câmpulung Moldovenesc

moaste radauti pimen (2)IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, va sluji, duminică, 13 noiembrie, la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava.

Biserica “Sf. Nicolae” din Câmpulung Moldovenesc a fost construită în perioada 1887-1896 în centrul orașului Câmpulung Moldovenesc. Ea se află localizată pe Calea Bucovinei nr. 24, lângă parcul central al municipiului.

like-facebookAnterior, pe locul ei s-a aflat o altă biserică de lemn cu același hram, “Sf. Nicolae”, care a fost construită conform tradiției în 1698.

biserica-sf-ierarh-nicolae-campulung-moldovenescDupă cum atestă Condica Cronicală a Parohiatului Ortodox Oriental “Sf. Nicolai”, începută în anul 1890, “pe locul unde se află acum biserica Sfântului Ierarch Nicolai, era înainte o biserică de lemn numită și “biserica domnească”, probabil de aceeea, că era zidită de Domnul Moldovei Ioan Calimah și de tatăl său, Toader Calmășul, vornic al Câmpulungului. Biserica aceasta să fi fost zidită la anul 1698, deci pe un timp, când Domnul Moldovei, Ioan Teodor Calimah, care a domnit de la 1758-1761, a fost încă de tot tânăr, ba chiar un copil, așa că zidirea bisericii celei vechi de lemn este a se atribui mai mult tatălui lui Ioan Calimah, adică vornicului Toader, care nu se chiema Calimah, ci Calmășul.”

Este greu de precizat dacă anul construirii vechii biserici de lemn este 1698, pentru că domnitorul Ioan Teodor Callimachi a domnit în perioada 1758-1761. Oricare ar fi anul construcției, este cert că tatăl viitorului domnitor, Toader Călmașul (sau Calmășul după alte surse), a fost unul dintre cei doi vornici ai Câmpulungului. Numele său este menționat într-un zapis din 17 ianuarie 7237 (1729). Fiind legat de locul unde probabil a copilărit, domnitorul Ioan Teodor Callimachi a acordat privilegii și scutiri de dări câmpulungenilor.

Vechea biserică de lemn avea dimensiuni mici și hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”. Cel mai vechi document în care este menționat acest lăcaș de cult este protocolul discosului, în care sunt înscrise veniturile bisericii începând din noiembrie 1790. În biserică au fost introduse condicile mitricale pentru cei născuți începând cu 6 noiembrie 1801, pentru cei cununați de la 26 ianuarie 1802 și pentru cei decedați de la 13 februarie 1802.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*