Vineri 03 Mai 2024, Actualizat acum 123 zile 12:00 am

Explicațiile medicului Spitalului Suceava în cazul copilului mort cu suspiciune de meningo-encefalită. „Am informat mama că primește tot ce trebuie aici”

adela-burac-medic-primar-pediatru-sectia-infectioase-spitalul-judeteanReprezentanții Spitalului Județean de Urgență Suceava au făcut clarificări în privința copilașului de opt luni care a murit cu suspiciune de meningo-encefalită. Medicul primar pediatru de la secția de Infecțioase, Adela Burac, susține că băiețelul se afla în stare foarte gravă în momentul în care a ajuns la unitatea medicală.

like-facebook„Eu am fost solicitată în Urgențe, la noi, venise trimis de Spitalul Rădăuți. Debutul bolii, din relatarea mamei, a fost cu trei zile în urmă, de vineri. Mama spune că a avut febră copilul, febră mare, peste 39 de grade. S-a prezentat  la medicul de familie, s-a pus diagnostic de rinofaringită acută, a primit acasă tratament injectabil cu Ampicilină și Gentamicină, pe care mama spune că l-a făcut, cu ameliorare pentru câteva zile. Pe 17, dimineață, spune mama, că după ce s-a trezit copilul, după ce i-a dat ceva de mâncare, au apărut convulsii tonico-clonice generalizate, s-a prezentat în Urgențe la Spitalul Rădăuți, acolo s-au menținut convulsiile, din cele scrise de domnii doctori acolo, a primit tratament anticonvulsivan și a fost dirijat spre Suceava. Convulsiile încă nu se opriseră când a ajuns la Spitalul  Suceava. Aici a fost preluat de medicii de aici, văzut de neurologul pediatru de la noi din spital. S-a făcut computer tomografie, care nu evidențiază  modificări semnificative, deci fără edem cerebral, fără leziuni hemoragice constituite, fără procese înlocuitoare de spațiu, dar cu sinusopatie etmoido-maxilară. Pare să fi fost o afecțiune inflamatorie sinusoidală, sinuzită”, a declarat medicul primar pediatru, Adela Burac.

Copilul a primit tratamentul necesar pe secția de Infecțioase, apoi a fost dus la Terapie Intensivă.

„A fost sedat, s-au luat analize, când l-am consultat copilul era sedat, în stare generală gravă, cu oxigeno-terapie, cu tratament perfuzabil  deja, cu ascultație pulmonară rarosivilante, cu schiță de redoare a cefei, adică posibil meningită. În orice condiție de convulsii plus febră, primul diagnostic care trebuie luat în seamă este meningo-encefalită. L-am internat, l-am luat pe secție, la Infecțioase, am instituit tratament corespunzător. Starea generală fiind atât de gravă, nu am făcut puncție. Puncția se face în condițiile în care e stabil pacientul, dar am instituit tratamentul complet pentru meningo-encefalită, respectiv antibiotic, antidematoase cerebrale, visamentazonă, soluții de  echilibrare hidroelectrolitică, antitermice, anticonvulsivante. Trei ore a stat copilul la Infecțioase, timp în care starea generală se menținea gravă”, a precizat medicul Adela Burac, potrivit căruia a luat imediat legătura cu medicul de gardă de la Terapie Intensivă, unde l-a transferat.

De acolo, marți, la ora 16.00, copilașul a fost transferat spre Iași după 24 de ore de stat la Terapie Intensivă. Mama copilașului a fost cea care i-a solicitat medicului de la Terapie Intensivă ca băiatul să fie transferat la o clinică din Iași.

„Starea de sănătate a bebelușului era critică. Mama a fost informată despre acest lucru. […] Am informat mama că primește tot ce trebuie aici”, a mai adăugat medicul.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Suceava, medicul Mihai Ardelean a menționat că „poate ar fi trebuit să vină mai devreme” mama cu copilul la unitatea spitalicească.

Potrivit reprezentanților Spitalului Județean Suceava, băiețelul, pe nume Mattias, a fost vaccinat la două luni ultima dată, iar medicii susțin că acesta mai trebuia adus la vaccin la patru luni și la șase luni.

Update! Copilașul de opt luni, suspect de meningo-encefalită, a murit

 


Loading...

loading...

3 Comentarii

  1. Ela says:

    Ce legatura are vaccinul de la 4??!!!!!! Acest vaccin nu se face impotriva meningitei. PS In plus, in schema nationala 2016 s-a scos vaccinul de la 6 luni. Asa ca sa vedeti ce doctori ”profesionisti” avem!! Habar nu au ce vorbesc!!!

    Răspunde
  2. ionita marcela says:

    poate a fost racit copilul si nu s-a putut face vaccinul, fetita mea are acus 8lun si are doar vaccinul de la 2 luni pt ca pana acum inclusiv a ramas cu tuse dupa o viroza, de ce cautati scuze cum ca ar fi trebuit sa faca vaccinurile, despre faptul ca mama a intrebat un ce stare e si i s-a raspuns : ,,nu vezi in ce stare e?” de ce nu spuneti nimic?ar fi primit tot ce era nevoie doar ca nu aveau timp sa le acorde atentie, sa va fie rusine, cautati scuze ca sa sa nu fiti infundati

    Răspunde
  3. ada says:

    Ultima fraza nu isi avea rostul in articol. Draga ziarist nu e profesional. Lasati loc de insinuări. Ce treaba are vaccinarea națională cu meningita? Copii Nu sunt protejați de meningita. Pt meningita este vaccin contra cost. Întrebați medicul. Mamelor daca ati vaccinat dupa schema națională copilul poate face oricand meningita. Nu va culcati pe o ureche. Ideea e ca ne sunt bazate pe gat vaccinul ror când la noi este epidemie de meningita, boala mult mai gravă decat rujeola sau ore ion. Lăsați de inteles din articol ca bebele at fi supraviețuit daca era vaccinat dupa schema națională. Dezinformare.

    Răspunde

Lăsați un comentariu

*