Vineri 17 Mai 2024, Actualizat acum 137 zile 12:00 am

FOTO! Sute de suceveni prezenți la „Noaptea cercetătorilor”

noaptea-cercetatorilor-12Sute de suceveni și-au dat întâlnire la „Noaptea cercetătorilor”, eveniment organizat de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Inspectoratul Școlar Județean, Primăria și Societatea Științifică Signus. Știința a ieșit în stradă în peste 250 de orașe europene și 15 orașe din România pentru a sărbători Noaptea Cercetătorilor Europeni, o serie de evenimente care apropie publicul larg de fascinanta lume a cercetării.

La Suceava, vineri, 30 septembrie, între orele 17:00-22:00, la Universitatea Ștefan cel Mare au avut loc o serie de experimente publice din diverse domenii precum: astronomie şi astrofizică, performanța umană, bio-ecologie, nanoștiință și nanotehnologii, robotică și mecatronică, radioamatorism, speologie, fizică, chimie, informatică, istorie medievală, sănătate și sport.

La acestea s-au adaugat o serie de activități creative, recreative și de divertisment: filme științifice 3D și 2D, spectacole de planetariu, demonstrații sportive, programe artistice, șah și scrabble uriaș. Toți suceveni puteau deveni  cercetător pentru o zi, participând la activitățile științifice și distractive dedicate.

Noaptea Cercetătorilor Europeni s-a înscris în seria evenimentelor Marie Skłodowska-Curie și își propune să arate ce înseamnă să fii cercetător în zilele noastre. Primul eveniment din seria Noaptea Cercetătorilor Europeni a fost organizat în 2005 şi, de atunci, peste 1,5 milioane de oameni au celebrat ziua dedicată promovării științei. Proiectul se adresează minților curioase și tinerilor care doresc să înceapă o carieră în cercetare, oferind o mare varietate de activități științifice şi educative Ediția 2015 a atras peste 35.000 de vizitatori în România.

Pe termen lung evenimentul atrage noile generații către munca de cercetare și activare profesională în acest domeniu, în interiorul Uniunii Europene și crește respectul publicului larg față de munca nevăzută a cercetătorilor. Proiectul este co-finanțat de Comisia Europeană prin acțiunile Marie Skłodowska-Curie și se desfășoară în aceeași zi în toate țările membre și afiliate.Între expozanți s-a aflat DGA Suceava a avut expuse pliante și cărți pe linia promovării prevenirii faptelor de corupție dar și IPJ Suceava. Nu numai instituția de învățământ superior de stat a venit cu studenții și profesorii pasionați de diferite științe ci și elevi de la licece și școli din Suceava.like-facebook

„DGA promovează tel verde 0800806806 unde cetățenii pot să sesizeze fapte de corupție la orice oră din zi și din noapte. La acest telefon există un operator unde preia informațiile din teritoriu și bineînțeles, le transmite iarăși acolo unde este competența celor din țară. Acțiunea este foarte interesantă. Am rămas foarte surprins de numărul mare de vizitaori și participanți dar și foarte mulți tineri în rândurile lor, iar față de faptele de anticorupție sunt interesați foarte mulți tineri pentru că contează viitorul lor și totuși le-am spus că ei pot să schimbe ceva în bine”, a spus comisar Cioinegel Eliazar.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*