Duminică 17 Ianuarie 2021, Actualizat acum 16 zile 12:00 am

 

FOTO! A început construcția noii biserici din Burla, după ce lăcașul a fost făcut scrum de un incendiu. Cum va arăta

constructie-biserica-burla-5În comuna Burla au demarat, în această săptămână, lucrările noului lăcaș de cult ortodox după ce biserica veche a ars într-un incendiu. Potrivit primarului comunei, Viorel Pintiliuc, au fost turnate primele 12 cifroane de beton la noua biserica, fiind începutul unei construcții solide pentru toți credincioșii din localitate. Edificiul se va ridica cu banii adunați de la „prietenii de peste tot, dar pe primul loc fii satului din străinătate care ne-au ajutat foarte, foarte mult și le mulțumim”.

Trebuie amintit că militarii detaşamentelor de Pompieri Rădăuţi şi Suceava şi cei ai Gărzii de Intervenţie Siret, în colaborare cu lucrătorii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă ale localităţilor Milişăuţi şi Volovăţ, au intervenit, la începutul lunii aprilie 2016, cu 8 autospeciale şi o ambulanţă SMURD pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la Biserica cu hramul „Sfântul Dumitru”, din comuna Burla, lăcaș de cult de aproape 100 de ani.

constructie-biserica-burla-1La sosirea echipajelor, ardeau violent acoperişul şi interiorul bisericii, existând pericolul de propagare la prăznicar, clopotniţă, dar şi la două gospodării învecinate. Oamenii care locuiau în vecinătate au intrat în panică pentru ca nu cumva locuințele lor să ia foc.

Biserica era construită din lemn, cu învelitoare din tablă şi pereţii izolaţi cu polistiren, ceea ce a favorizat dezvoltarea şi propagarea incendiului cu rapiditate. Incendiul a fost lichidat la ora 6:00. Au ars acoperişul şi pereţii bisericii, pe o suprafaţă de aproximativ 450 de metri pătraţi. Au mai ars obiecte de mobilier, tâmplărie din PVC, obiecte bisericeşti, arhiva şi biblioteca parohiei.constructie-biserica-burla-2

Flăcările au degradat învelitoarea din tablă, instalaţia electrică, instalaţia de sonorizare, aparatură electronică, covoare şi alte bunuri. Pentru îndepărtarea elementelor de construcţie afectate de flăcări, în sprijinul pompierilor militari a acţionat un buldoexcavator al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Burla.

like-facebookCauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic al curentului electric, generat de un conductor electric defect sau neizolat corespunzător. Din fericire, nu s-au înregistrat victime omeneşti, iar pompierii au salvat clădirea prăznicarului, clopotniţa şi cele două gospodării învecinate.

Biserica din lemn a fost adusă în comuna Burla în anul 1920, din Horodnic însă construcția ei datează incă din 1840. Ultima biserică din comună a ars în 1914, în timpul unor bătălii din Primul Război Mondial.

FOTO & VIDEO! A ars din temelii. Biserică făcută scrum de un incendiu


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*