Marti 16 Aprilie 2024, Actualizat acum 106 zile 12:00 am

Primarul din Salcea și directoarea Școlii din Plopeni rămân sub control judiciar. Ce declara primarul înainte de a fi săltat de DNA

primar-salceaPrimarul din Salcea, Ilie Lungu, și directoarea Școlii din Plopeni, Nicoleta Zettel, rămân sub control judiciar. Tribunalul Suceava a respins, vineri, ca nefondate, plângerile formulate de cei doi împotriva ordonanţei Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava, prin care s-a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile.

like-facebookDecizia dată de magistrați în ședința Camerei de Consiliu este fără cale de atac.

Primarul din Salcea, Ilie Lungu, doi profesori și o îngrijitoare  au fost reținuți, joi, 15 septembrie, de procurorii  Direcției Naționale Anticorupție- Serviciul Teritorial Suceava, după audieri în dosarul tezelor fraudate la Evaluarea Națională, ale fiului primarului din Salcea.

În noaptea de joi spre vineri, însă, procurorii au revenit asupra deciziei și au dispus punerea în libertate a acestora după o dispoziție a procurorului ierarhic superior, respectiv de la DNA București.

Procurorii DNA nu au dat publicității niciun comunicat de presă după ce primarul orașului Salcea, Ilie Lungu, a fost adus la sediul DNA pentru a fi audiat în legătură cu lucrările schimbate la evaluarea națională a fiului edilului.

Cadrele didactice audiate și femeia de serviciu au fost scoase pe ușile din spate ale sediului DNA, primarul a fost scos în cătușe pe ușa principală. La ieșire, edilul nu a făcut niciun fel de declarații. Nici apărătorul acestuia, Silvia Tudor nu a putut oferi amănunte din dosar, motivând că nu a fost lăsată să studieze cazul. Ea a spus că a aflat din presă despre învinuirile aduse în cazul edilului din Salcea, urmând ca a doua zi să facă o cerere la DNA ,așa cum i-ar fi sugerat procurorii anticorupție, pentru a afla amănunte din speța în care a fost angajată. Potrivit avocatei, Ilie Lungu nu a dat niciun fel de declarații la DNA.

Edilul orașului Salcea, Ilie Lungu, declara pentru SuceavaNews cu o săptămână înainte de a fi chemat la audieri că a aflat din presă despre situația în care se află fiul său, inclusiv notele obținute.

Nu m-a chemat nimeni la DNA. Am văzut în presă și cam atât. Nu sunt în relații bune cu directorul școlii unde fiul meu a avut evaluarea națională pe motiv că potrivit unei hotărâri judecătorești, Primăria trebuie să le achite drepturile salariale câștigate în instanță. Directorul școlii mi-a făcut vreo 38 de plângeri penale că nu vreau să le dau banii. Ei o să își primească banii, dar eșalonat, în rest nu am nicio legătură cu ce apare în presă. La școala respectivă nu am mers de mai bine de jumătate de an pentru a nu se interpreta. Apoi, am primit pe telefon un mesaj în care eram avertizat că într-un ziar local va fi făcut public amănunte despre lucrarea fiului meu. Nu am dat importanță pentru că nu aveam nicio legătură cu această situație. Sigur că după ce au apărut anumite articole am fost mirat și chiar fiul meu mă întreba <Tată,tu ai legătura cu așa ceva?. I-am spus că nu am nicio legătură”,  ne-a declarat primarul Ilie Lungu.

Pe de altă parte, profesorul Florescu A., cadrul didactic care a supravegheat la școala din Salcea evaluarea națională la limba română la clasa unde a dat și fiul primarului, a declarat că a fost chemată să dea detalii la DNA în legătură cu această situație.

„Am supravegheat clasa, nu este lucrarea pe care a scris-o băiatul primarului pentru că știu cum arăta. După ce copiii au terminat de scris lucrările la limba română, le-am predat comisiei adică directorului școlii și încă două cadre didactice. Ce mă surprinde este faptul că pe lucrarea a fost schimbată și apare pe colț numele și semnătura mea ori eu nu am semnat. Ghinionul nostru, al celor din școală este că nu au funcționat camerele de supraveghere”, a spus profesorul de limba română.

Audiată în același dosar a fost și inspectorul școlar adjunct, Gabriela Scutaru care a a fost președintele comisiei de evaluare națională. Inițial, doamna Scutaru a fost audiată la sediul DNA însă ulterior procurorii DNA au descins la sediul Inspectoratului Școlar Județean de unde au ridicat mai multe documente legate de evaluarea națională.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*