Duminică 08 Decembrie 2024, Actualizat acum 342 zile 12:00 am

FOTO! „Labirintul anticorupție”, lansat la Suceava

labirintul anticoruptie la suceava (1)Timp de două zile la Suceava se desfășoară masa rotundă cu tema „Prevenirea anticorupției-drumul către integritate” organizată de Asociaţia Pro Democraţia, Direcţia Generală Anticorupţie și Fundația Hanns Seidel România în cadrul căreia este anunțată lansarea proiectului „Labirintul anticoruție”.

Potrivit managerului de proiect de la Asociația Pro Democrația, Iuliana Iliescu, organizatorii își propun, și în 2016, să continue cu acțiuni de informare și conștientizare a cetățenilor cu privire la prevenirea faptelor de corupție, parte a campaniei „Labirintul Anticorupție” din cadrul proiectului „Plăteşte Zero pentru ce ţi se cuvine”.
labirintul anticoruptie la suceava (2)
Orașele în care va poposi Labirintul Anticorupție sunt: Suceava, Târgoviște, Giurgiu, Zalău, Miercurea-Ciuc, Arad și Craiova. Noutatea ediției 2016 sunt mesele rotunde care vor fi organizate cu o zi înainte de instalarea labirintului, care au menirea de a aduce la aceeași masă reprezentanți ai administrației publice, mass-media și societatea civilă pentru a-i îndemna pe aceștia, în calitate de actori cheie ai comunității, să se implice împreună în acțiuni de informare și conștientizare a cetățenilor și implicarea lor în prevenirea actelor de corupție.labirintul anticoruptie la suceava (3)

La masă rotundă cu tema “Prevenirea corupției – drumul către integritate” ce a avut loc miercuri, la sala de ședințe a CJ, au participat directorul general adjunct al DGA, comisar șef de poliție, Octavian Melintescu, președintele CJ, Gheorghe Flutur, prefectul județului, Constantin Harasim, șef Serviciu Județean DGA Suceava, comisar șef de poliție Valentin Ștefan, procurori de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, ofițeri de poliție, ofițeri DGA, procurori DNA, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava,comisar de poliție Ionuț Epureanu, conducerea Gărzii Forestiere, Gărzii de Mediu, DSV, DSP precum și alți reprezentanți ai instituțiilor publice locale implicate în lupta împotriva corupției dar și ong-uri.

labirintul anticoruptie la suceava (11)„Joi, 4 august a.c., vom continua cu instalarea Labirintului Anticorupție, o metodă inedită de informare a cetăţenilor cu privire la riscurile implicării în fapte de corupţie. Astfel, începând cu ora 12.00, cetăţenii sunt aşteptaţi în Esplanada din fața Casei de Cultură Suceava, unde va fi amplasată o construcţie modulară de tip labirint care va oferi acestora posibilitatea să-şi consolideze cunoştinţele despre infracţiunile de corupţie şi să descopere instrumentele aflate la îndemâna tuturor pentru a sesiza aceste fapte. Pentru verificarea cunoştinţelor proaspăt dobândite, vizitatorilor le va fi înmânat un chestionar la care vor trebui să răspundă identificând varianta corectă în Labirint. Cei mai conştiincioşi cetăţeni vor primi materiale informative şi promoţionale. Pentru a face lucurile cât mai bine trebuie să ne unim forțele. DGA nu este doar partenerul nostru, suntem de fapt colegi pentru că avem o tradiție în a face proiecte împreună și avem ceastă susținere”, a spus Iuliana Iliescu.Sef DGA@

like-facebookProiectul „Plăteşte zero pentru ce ţi se cuvine” se află la a patra ediție, Suceava fiind prima destinație în rândul celor 7 localităţi din țară unde Labirintul anticorupție se va deplasa anul acesta.

În 2015, proiectul a fost extins la nivel internaţional în Republica Moldova, în cadrul parteneriatului instituţional cu Centrul Naţional Anticorupţie, fiind adoptat ca bună practică.

Președintele CJ, Suceava a spus că se simte onorat să fie gazda unui astfel de eveniment, precizând că luna august este „una destul de agitată cu evenimentele care au loc în cadrul Lunei Diasporei”.

„Tema de astăzi este extrem de importantă și trebuie să felicit instituțiile statului pentru această inițiativă, fundația și asociația. Este foarte important să discutăm de tema anticorupție pentru ca ieri,discutam în aceeași sală de mediul de afaceri,cu suceveni care au afaceri în țară sau potențiali investitori care ar putea investi acasă. Suntem în 2016 și de multe ori auzi oameni care vorbesc de probleme de anticorpuție, de birocrație ca frâni în dezvoltarea zonei și a țării. Ca să facem bine cred că e nevoie să găsim metodele și mijlocele…și mă bucur că discutăm astăzi de prevenție,corecție și de luptă pentru diminuarea și prevenirea a acestui fenomen. Pentru că numai în felul acesta o societate se face bine și numai în felul acesta putem deveni mai atractivi”, a spus Flutur, care a reamintit că înt-un clasament la cât de prietenos este mediul de afaceri, la nivel național Timișoara ocupă primul loc urmat de Cluj în timp ce Suceava este undeva în coadă.

„Noi administrația și instituțiile trebuie să răspundem de ce suntem în urmă. Dacă vom încerca să găsim răspunsuri sincere și punem degetul de rană și să schimbăm ceva efectul va fi altul?”, a mai spus Flutur.

Și prefectul județului, Constantin Harasim, consideră că rolul instituției este major în contextual actual și al cerințelor față de societate în respectarea legii.

„Această întâlnire în cadrul acestei mese rotunde care reunește instituțiile în combaterea corupției sper să întărească mai mult ca niciodată convingerea că legea trebuie respectată în toate domeniile. Structura DGA care este printre primele trei la nivel național a gestionat bine această situație. Îmi dă o stare de mulțumire acest fapt.Felicit Serviciul DGA Suceava care și-a făcut treaba. Întâlnirea de astăzi să ne lămurească în multe prbleme, să ne facă mai consecvenți și mai corecți”,  a spus Harasim.

Directorul general adjunct al DGA, comisarul șef de poliție Octavian Melintescu a subliniat că începând de luna viitoare intră în vigoare Strategia Națională Anticorupție 2016-2020, anunțând o parte din activitățile de combaterea a corupției care fac parte din cadrul acesteia. Domnia sa a prezentat și un bilanț a strategiei din 2012-2015.

O parte din acțiunile strategiei 2015-2016 au fost preluate și se regăsesc în noua strategie și mă refer aici, în primul rând la educație pentru că abordarea prevenirii și combaterii corupției merge pe trei elemente;educație,prevenție și combatere. Considerăm că educația este principala activitate care trebuie intensificată pentru a ajunge la ceea ce noi ne dorim cu toții,un mediu sănotos care se bazează pe integritate și egalitatea de șanse”, a spus adjunctul DGA, precizând că strategia din 2016-2020 a preluat și acea parte referitoare la eșecul managerial care se regăsește și în strategia anterioară.

Domnia sa a subliniat că aceasta a fost preluat dat fiind faptul că se impune ca la nivel de instituție sesizăm responsabilitatea celor care instrumentează dosare.

Nu degeaba, așa cum se arată în conținutul strategiei, acele dosare DNA și ANI se constituie într-un eșec managerial în ce privește modalitatea în care a fost gestionată activitatea la nivel instituțional.În preambului strategiei 2016-2020, se regăsește o precizare referitoare la faptul că 87 la sută din cetățeni României consideră că s-a înregistrat o creștere a corupției în ultimii trei ani. Studiile reflectă percepția cetățenilor bazată pe ceea ce este preluat din mass-media-56% ori mass-media prezintă faptele care sunt săvârșite și care sunt cercetate de către unitățile de parchet competente.Este un lucru la care cu atât mai mult să constituie un imbold pentru noi reprezentanții instituțiilor și fiecare să ne ducem contribuția la conștientizarea cetățenilor la acest pericol care o reprezintă faptele de corupție pentru întreaga societate”,  a spus Melintescu.

Șeful Serviciului Județean DGA Suceava, comisarul șef de poliție Valentin Ștefan a prezentat în cadrul acestei dezbateri principalele activități de prevenire a corupției desfășurate de instituția în fruntea căreia de află.

Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava încurajează încă o dată cetăţenii să ia atitudine împotriva faptelor de corupţie şi să sesizeze săvârşirea acestor infracţiuni ori de câte ori este nevoie, la linia Telverde anticorupţie 0800.806.806, ce poate fi apelată gratuit din orice linie de telefonie mobilă sau fixă.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*