Joi 16 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

FOTO! Ziua imnului național, sărbătorită de autoritățile județului

ziua imnului (2)În Piața Uniunii Europene sau Piața Drapelelor din Suceava așa cum mai este cunoscută locația a avut loc, vineri, un ceremonial militar şi religioas dedicată “Zilei Imnului Naţional”.

La eveniment au fost prezenți prefectul județului, Constantin Harasim,vicepreședintele Viorel Seredinciuc, viceprimarii Sucevei, Marian Andronache și Lucian Harșovschi, comandantul Centrului Militar Județean, directorul DS,Sorin Ciobanu, adjunctul IJJ, Iacob, reprezentanți ai ISU SRI, IPJ și alți reprezentanți ai unor instituții și cadrelor militare în rezervă. În afara autorităților și a cadrelor militare implicate în activitate, numărul celor prezenți nu a depășit 20.

like-facebookPrefectul judeţului, Constantin Harasim a dat citire unui mesaj privind importanța imnului național. Chiar dacă avem fanfara orașului, imnul a răsunat din boxe.

Programul manifestării a început cu slujbă religioasă de rugăciune pentru poporul român după care au urmat alocuțiunile oficialităților. Prefectul județului, Constantin Harasim, a  citit un discurs inspirat din declarațiile ministrului Apărării Mircea Dușa de Ziua Imului Național în 2013.

„Simbolurile naționale sunt mândria românilor și trebuie respectate”, a subliniat ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, la ceremonia desfășurată în data de 29 iulie 2013, dedicată Zilei Imnului Național.

Acum 168 de ani, la 29 iulie 1948, a răsunat pentru prima dată <Deșteaptă-te române!> și de atunci imn cu puternic mesaj de patriotism și libertate ce a fost cântat în toate momentele cruciale din istoria României. Sărbătorim astăzi Ziua Imnului Național al României În această zi fiecare român, dintr-un sentiment firesc de recunoștință și mândrie națională își cinstește înaintașii și pe toți cei care au luptat pentru unitatea și demnitatea poporului nostru. Simbolurile naționale sunt unice , sunt mândria unei națiuni și este important să fie respectate și să ne călăuzească în tot ceea ce vom face împreună pentru binele României. Trebuie să le respectăm și să le apărăm pentru că acestea neasigură identitatea și ne dau sentimentul că aparținem acestor locuri, pentru că nu este vorba doar de trecutul nostru,este viitorul nostru, identitatea noastră și imaginea României în lume.Cu aceste gânduri mă adresez astăzi cetățenilor județului Suceava urându-vă multă sănătate și prosperitate. La mulți ani România!”, a spus, în 2016, Constantin Harasim.

Vicepreședintele CJ, Viorel Seredenciuc, a precizat că manifestarea dedicată imnului național al României constituie o adevărată sărbătoare, un moment solemn de afirmare a idealurilor noastre multiseculare și de confruntare cu istoria.

Revoluția din decembrie 1989, moment de răscruce în istoria poporului român, a prilejuit transformarea unui cântec vechi, patriotic și revoluționar scris de poetul ardelean Andrei Mureșan pe muzica lui Anton Pann în imnul nostru național. Acest cântec patriotic a contribuit din plin la trezirea în generațiile de români a conștiinței naționale, exprimând atitudini de mândrie națională,de revoltă împotriva tiraniei dar și de încredere în schimbarea în bine a vieții neamului nostru”, a spus Seredenciuc.

Și viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi, a luat cuvântul.
„Ne-am adunat astăzi, să sărbătorim și să ne cinstim simbolul național-imnul . <Deșteaptă-te române>este un simbol al sufletului românului însetat de dreptate,libertate și unitate,adunând laolaltă valorile și tradițiile românești și simbolizând entitatea statală a națiunii, demnitate, spirit de sacrificiu, identitate națională și libertate”, a spus Harsovschi.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*