Vineri 03 Mai 2024, Actualizat acum 123 zile 12:00 am

Direcția Silvică a împădurit în primăvară cea mai mare suprafață din ultimii cinci ani

impadurire (58)Directia Silvica Suceava a realizat in primavara acestui an o suprafata totala de regenerari de 2242 ha, din care 790 ha regenerari naturale si 1452 ha impaduriri integrale, fiind una din cele mai mari suprafete regenerate in campaniile de impaduriri din ultimii 5 ani.

Situatia privind suprafetele cu regenerari realizate in fond forestier de stat, in fond forestier privat administrat cu contracte si in fond forestier ce apartine persoanelor fizice cu contracte de servicii silvice este după cum urmeaza:

Regenerarea pădurilor in primavara anului 2016 în fondul forestier de stat

like-facebookIn primavara anului 2016 Directia Silvica Suceava a realizat o suprafata de 1650 ha regenerari, din care 730 ha regenerari naturale si 920 ha impaduriri integrale.

Lucrarile de completari curente in plantatiile cu reusita provizorie din primavara a.c. au fost efectuate in suprafata de 373 ha conform programului.De asemenea au fost executate refaceri plantatii calamitate pe suprafata de 1 ha.

Regenerarea pădurilor in fondul forestier privat administrat de RNP cu contracte

În baza contractelor de administrare încheiate cu alţi deţinători de păduri, in primavara a.c. Direcţia Silvică Suceava a executat lucrări de impaduriri pe o suprafaţa de 287 ha.

S-au executat lucrari de completari in plantatiile cu reusita provizorie in suprafata de 35 ha.

Regenerarea padurilor din fond forestier apartinand persoanelor fizice cu contracte de servicii silvice

Conform Codului Silvic respectarea regimului silvic si in primul rand realizarea lucrarilor de impaduriri a suprafetelor taiate si neregenerate in termenul legal , este obligatorie pentru toti detinatorii de fond forestier. Persoanele fizice care detin suprafete taiate si neregenerate din fond forestier privat trebuie sa aiba in vedere in mod obligatoriu impadurirea acestor suprafete conform prevederilor legale in vigoare.

Directia Silvica Suceava pune la dispozitie persoanelor fizice puieti forestieri la preturi avantajoase in vederea impaduririi suprafetelor neregenerate care le apartin si ofera asistenta tehnica necesara impaduririi acestor suprafete.

In suprafetele neregenerate ce apartin persoanelor fizice cu contracte de servicii silvice in primavara a.c. s-au executat lucrari de impaduriri integrale pe o suprafata de 245 ha .Suprafete reprezentative s-au executat in raza ocoalelor silvice: Vatra Dornei 47 ha,Brodina 32 ha, Carlibaba 31 ha, Breaza 27 ha,Brosteni 26 ha, Iacobeni 20 ha.

În campania de împăduriri din primăvara anului 2016 s-au folosit un număr de 7,1 milioane de puieţi forestieri , din care 5,0 milioane puieţi molid,722 mii puieţi brad,281 mii puieţi larice, 67 mii puieţi pin silvestru, 232 mii puieţi fag, 329 mii puieţi stejar pedunculat,172 mii puieţi gorun, 358 mii puieţi paltin de munte,207 mii puieţi frasin, 50 mii puieţi salcâm,30 mii puieți cireş,7 mii puieti tei, 18 mii anin ,3 mii puieţi plop e.a. si 1 mie puieţi plop alb .

Puietii utilizati in campania de impaduriri din acest an sunt produsi in cea mai mare parte in pepiniere proprii.

Directia Silvica Suceava a livrat in primavara 2016 la alte directii silvice si terti un numar de 369 mii puieti, din care: 187 mii molid, 93 mii puieti fag, 60 mii puieti larice , 18 mii puieti pin silvestru ,8 mii salcam si 3 mii plop e.a.

Directia Silvica Suceava a pus la dispozitie contracost in primavara anului 2016 pentru cei interesati puieti din specii ornamentale dintr-o gama variata de specii pentru amenajarea spatiilor verzi.

Pepiniere

Directia Silvica Suceava detine un numar de 68 pepiniere permanente, din care un numar de 66 sunt destinate culturiii puietilor de rasinoase, iar un numar de 2 sunt destinate culturii puietilor de foioase.Suprafata totala a pepinierelor permanente este de 114 ha.

De asemenea Directia Silvica Suceava are un numar de 189 pepiniere cantonale cu o suprafata totala de 11 ha.

Suprafata totala a pepinierelor Directiei Silvice Suceava este de 125 ha, din care o suprafata de 69 ha este destinata producerii de material saditor.Din aceasta suprafata , o suprafa ta de 36 ha este ocupata cu puieti forestieri, din care 26 ha puieti de rasinoase si 10 ha puieti de foioase.

Pe o suprafata de 20 ha la Pepiniera Silvica Salcea exista culturi de puieti ornamentali dintr-o gama diversificata de specii din genurile Chamaecyparis,Juniperus, Thuja, Hibiscus, Forsythia, Spirea,Magnolia, etc,) destinate vanzarii la terti.

Pe o suprafata de 1 ha la Pepiniera Silvica Izvor de la O.S.Gura Humorului exista de asemenea culturi de puieti ornamentali dintr-o gama diversificata de specii.

In primavara anului 2016 Directia Silvica Suceava a realizat o suprafata de 1930 mp culturi in solarii, din care 1690 mp molid, 200 mp larice si 40 mp pin silvestru.

In pepiniere Directia Silvica Suceava a realizat in primavara anului 2016 urmatoarele culturi:

-repicaje 274 ari, din care :237 ari molid, 28ari larice si 9 ari pin silvestru

-butasiri 10 ari plop euramerican.

În acţiunile şi manifestările ce au avut loc în primavara a.c.Directia Silvica Suceava a avut o implicare deosebita.Scopul acestor actiuni este de a reaminti şi sensibiliza omul obişnuit, dar şi factorii de decizie despre rolul pădurii,despre importanţa menţinerii echilibrului ecologic al mediului.

O componentă importantă a activităţii de regenerare a pădurilor o reprezintă susţinerea din punct de vedere tehnic şi logistic a acţiunilor promovate de societatea civilă pentru dezvoltarea conştiinţei apărării, conservării şi dezvoltării pădurii, a respectului pentru pădure în societatea actuală.

În cadrul acestor acţiuni cu rol de conştientizare a valorii pădurilor în perioada inclusă în “Luna plantării arborilor” s-au desfăşurat o serie de evenimente ca: plantări de puieţi forestieri în şantiere de împăduriri din fond forestier şi din afara acestuia, conferinţe pe teme ecologice, expoziţii pe teme specifice pădurii, concursuri profesionale, sponsorizări cu material forestier pentru plantat.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*