Luni 20 Mai 2024, Actualizat acum 140 zile 12:00 am

Consiliul Județean Suceava, dat în judecată de Primăria Broșteni. Vezi pentru ce!

cj suceavaPrimăria Broșteni a dat în judecată Consiliul Județean Suceava, la Secția Contencios a Tribunalului Suceava. În acțiunea înaintată instanței UAT Broșteni cere anularea Hotărârii nr 2 din 11 .01.2016, respectiv art.1 și art. 2 privind sumele alocate din cote defalcate din impozitul pe venit și din taxa pe valoarea adăugată, pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2016 și estimările pentru anii 2017-2019 și solicită Tribunalului să dispună modificarea parțială a Anexei nr.1 și a Anexei nr.2, la prezenta Hotărâre a CJ, în sensul suplimentării sumelor alocate cu titlu de impozit pe venit și taxă pe valoarea adăugată acordate UAT-Broșteni.
like-facebook
Administrația locală invocă motivele care au stat la baza chemării în instanță a Consiliului Județean.
În fapt, în anul 2015, având în vedere sumele locale pentru echilibararea bugetului local potrivit Legii nr.186/2014, a bugetului de tat pentru anul 2015, aceasta a constituit o gură de oxigen pentru localitatea Broșteni, care a fost monoindustrială și care prin închiderea activităților miniere în zonă ,a rămas fără posibilitatea de funcționare în condiții de stabilitate și continuitate.

Sumele alocate în anul 2015 au permis localității Broșteni să-și continue și să finanțeze o serie de proiecte pentru care se cerea cofinanțare, dar să-și finanțeze altele la care spera de mai mult timp, atât pentru activitatea proprie dar și pentru ordonatorii terțiari de credite nu mai este posibil. Având în vedere estimările propuse și aprobate în bugetul anului 2015 și în continuare până în 2018,Consiliul Local Broșteni, și-a elaborat și o strategie de dezvoltare incluzând ca prioritare următoarele:
-Reabilitarea și modernizarea a 17 km drumuri comunale
-Rețeaua de canalizare în satele aparținătoare ,măsura impusă de conformare la cerințele de mediu în anul 2018,conform Directivelor UE.

În condițiile privind sumele alocate prin Legea nr.339/2015 a bugetului de stat pe anul 2016,ne aflăm în imposibiltatea continuării programelor începute în 2015, fiind la limita asigurării secțiunii de funcționare, în condițiile în care, finanțăm unitate medico-socială cu 25 de paturi, Liceul Tehnologic „Nicolai Nanu”- cu școlile și grădinițile aparținătoare.

În fiecare an, pentru buna funcționare a obiectivelor, avem alocată suma de peste 700.000 lei din partea Consiliului Județean, întrucât avem o unitate medico-socială, liceul și grădiniță cu program prelungit spre deosebie de alte localități. Doar spitalul medico-social necesită pentru o funcționare optimă suma de 600.000 de lei,  arată adminstrația locală în acțiunea introdusă instanței.

În afară de aceasta, UAT Broșteni a solicitat pentru cofinanțare suma de 430.000 de lei.
Primăria Broșteni arată că deși județul Suceava a primit bani pentru drumurile județene și comunale, localitatea Broșteni nu a primit fonduri de la Consiliul Județean pentru drumuri comunale.
Administrația locală susține că nu au existat criterii clare pentru alocarea banilor de către Consiliul Județean nu s-a ținut cont de numărul locuitorilor, suprafață, cheltuieli cu învățământul și sănătatea. Pentru Liceul Tehnologic „Nicolai Nanu” nu s-au putut asigura decât bursele.
UAT Broșteni mai arată că nu s-a ținut cont de investițiile necesare pentru a autoriza școlile și grădinițile din punct de vedere sanitar.

Potrivit Legii administrației publice locale-Consiliul Județea Suceava are competeța de a hotărâ repartizarea pe UAT-uri a sumelor alocate din cote defalcate, din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale și a sumelor deflacate din taxa pe valorea adăugată. Cum legea nu stabilește modalitatea în care urmează să se procedeze în această situație, se înțelege că legea a lăsat deplină apreciere deliberatiivului județean în luarea deciziei și stabiirea criteriilor.

„Pentru ca aceată hotărâre să nu reprezinte un abuz, deliberativul județean avea obligația ca hotărârea care-în esența ei-se bazează pe o largă apreciere, să fie pe deplin motivată. Deși am solicitat să ne fie comunicate Raporturile care au stat la baza fundamnetării acestei hotărâri, nici pânnă în prezent nu am intrat în posesia lor, astfel încât Hotărârea este lipsită de transparență ce trebuie asigurată în luarea oricărei decizii administrative. Deși, în prealabil adaptării Hotărârii ne-au fost solicitate informațiile cu privire la necesarul de arierate pe 2016, informații pe care le-am transmis în termenul impus, în finalul adoptării Hotărârii nu s-au regăsit acoperite aceste necesități, ceea ce demonstrează ca fiind ineficiente aceste solicitări,întrucât în final a primat votul politic. Diferit de aceasta, deliberativul județean nu și-a explicat -motivat criteriile și algoritmul de calcul în repartizarea sumelor pe categorii de localități. La categoria Orașe, UAT Broșteni a primit cea mai mică sumă deși are populație de 6.830 de locuitori și o suprafață de 42.430 ha și comparativ cu alte localități, ceea ce confirămă că deliberatvul județean nu a avut nicio justificare în alocarea sumelor”,  se arată în acțiune.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*