Vineri 10 Mai 2024, Actualizat acum 130 zile 12:00 am

Eleve de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară prezente la Olimpiada Internațională de Mediu

olimpiada (2)I- SWEEEP – Olimpiada Internatională de mediu, reuneşte tineri din toate ţările şi continentele şi este cel mai mare eveniment de acest gen din întreaga lume. Misiunea I –SWEEEP este să creeze un mediu competitiv, în care elevii pot să-şi prezinte ideile inovatoare din inginerie, energie şi mediu.
Evenimentul din acest an a avut loc in Houston, Texas, SUA şi s-a desfăşurat la George Brown Convention Center. Houston este al patrulea oraş ca marime din SUA. Hoston e cunoscut pentru industria energetică ( pentru resursele de petrol şi gaze naturale) şi este centrul cercetărilor biomedicale şi aeronautice. Elevii participanţi şi profesorii coordonatori au fost intâmpinaţi de organizatori şi cazaţi la Westin Oaks Galleria Hotel, Houston
olimpiada (3)
Intre 26 aprilie şi 1 mai 2016, eleve ale Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară, Suceava au participat la aceasta competiţie, alaturi de tineri cercetători din peste 70 de ţări. Cele trei categorii competiţionale au reflectat conceptul 3E (energy, engineering, environment). Elevii şi-au prezentat proiectele ştiinţifice in faţa publicului vizitator, la aceasta activitate participând peste 3000 de persoane.like-facebook

În plus, studenţii au participat la manifestări ştiinţifice conduse de Texas University, echipele de robotică de la Harmony’ s Schools, de la Muzeul de Ştiinţe Naturale Houston si la show-ul Chemistry Road. Peste 1000 de experimente şi prezentări interactive au avut loc in cadrul expoziţiei. Ziua jurizării a fost cea mai încăcată de emoţii, câte 7 juraţi au evaluat echipajele, în total fiind prezenţi peste 300 de membri ai juriului.olimpiada (1)

Juraţii au fost selectaţi dintre profesori, cercetători,ingineri, studenţi şi oameni de ştiinţă din SUA. Aceştia au evaluat proiectele, punctând originalitatea, conţinutul ştiinţific şi calitatea prezentării. Elevele Adina Lungu si Georgiana Maxinesi de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Suceava au obţinut Menţiune de Onoare, cu proiectul: “ Influenţa substanţelor chimice asupra coniferelor – o sursă de bioremediere”, participând la secţiunea: “Mediu- management şi poluare”.

Elevele au fost coordonate in realizarea acestui proiect de prof. drd. Olivia Macovei. Echipajul din Suceava, ca urmare a numeroase experimente si cercetări, a descoperit o soluţie la una din problemele mediului inconjurător, poluarea chimică: folosirea coniferelor pentru a îndepărta substanţele toxice din sol. Acest proces numit bioremediere, reprezintă o soluţie pentru păstrarea unui mediu sănătos şi constă în utilizarea agenţilor biologici pentru a îndepărta sau neutraliza substanţele toxice sau poluanţii din apă sau sol.

Experienţa participării la I-SWEEEP 2016 a fost pentru noi uimitoare. Am fost impresionată de calitatea acestei competiţii internaţionale şi de nivelul ridicat l-a care s-a desfăşurat. Consider că am reprezentat cu onoare Romania. La ceremonia de premiere, steagurile tricolore au fost pe scenă alături de cele ale ţărilor din întreaga lume. A fost o oportunitate pentru noi de a interacţiona cu tineri cercetători, talentaţi şi entuziaşti, probabil viitorii oameni de ştiinţă, profesori sau lideri ai lumii de mâine. A fost cu adevărat o experienţă unică şi memorabilă, de care eu şi elevele mele ne vom aduce aminte cu mândrie.”, a declarat prof. coordator Olivia Macovei.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*