Duminică 28 Aprilie 2024, Actualizat acum 118 zile 12:00 am

Prefectul Sucevei, despre bacteria toxică din ape: Prefectul de Neamț spunea că există tendința că ar veni din Suceava

harasim3Prefectul județului Suceava, Constantin Harasim, a confirmat, miercuri, informațiile pe care le avea încă de luni dimineață de la omologul său din județul Neamț potrivit cărora bacteria Clostridium perfringens ar putea proveni din județul nostru.

Harasim a spus că a aflat aceasta din convorbirea telefonică purtată cu prefectul de Neamț însă că nu ar fi primit ceva oficial.

„Am aflat telefonic de la prefectul de Neamț care spunea că există tendința că ar veni din Suceava, dar nu am primit nimic oficial”,  ne-a declarat Harasim.

like-facebookCu toate că autoritățile locale ascund prezența acestei bacterii în județul Suceava, în media centrală au apărut deja informații potrivit căreia apa este cu bacterii și în județul nostru.

Cu toate acestea, reprezentantul Guvernului în teritoriu anunța că nu sunt probleme în consumul apei către populație, având informații de la DSP Suceava. Rămâne totuși o întrebare cum este posibil ca Direcția de Sănătate Publică să facă niște informații din moment ce nu a prelevat probe. Mai mult, abia în cursul zilei de marți, Constantin Harasim a emis un ordin privind recolarea de probe de către APM și DSP în amonte și aval de la stațiile de epurare din Vatra Dornei, Crucea și Broșteni.

O situație similară e și în Dâmbovița, unde în mai multe localități apa a fost oprită din cauza aceleiași bacterii. Infestarea ar putea proveni de la fosele menajere ale caselor construite pe malul lacurilor sau de la gunoiul aruncat direct în apă. Dezvoltarea bacteriei a fost favorizată şi de vremea neobişnuit de caldă.
Potrivit prefectului județului Suceava, DSP ar fi motivat că nu are laborator pentru depistarea bacteriei Clostridium perfringens la noi și atunci de ce abia ieri, a fost emis acel ordin din moment ce la Neamț încă de săptămâna trecută s-a semnalat prezența acestei bacterii. Rămâne totuși, un semn de întrebare asupra modului în care cei responsabili să verifice calitatea apei se mișcă atât de greu.

Bacteria buclucașă, prezentată pe înțelesul tuturor de DSP Neamț

Bacteriile din genul Clostridium sunt în totalitate anaerobe, în marea lor majoritate mobile, iar sporul (forma de rezistență a bacteriei) lor depășește în diametru transversal pe cel al celulei vegetative (forma ce asigură înmulțirea bacteriei). Formele vegetative nu prezintă o rezistență particulară față de diverși factori fizici și chimici, acestea fiind distruse în 15 minute la 63-65 grade C, sporii în schimb, rezistă la temperaturi mult mai ridicate.

Clostridium perfringens este cel mai răspândit din genul Clostridium, care pot provoca infecții la om, are o răspândire universală, se găsește în orice mediu (sol, apă, aer, pe orice suprafață, în orice aliment care nu a fost sterilizat).
La om și animale se găsește în mod natural, fără a provoca semne și simptome de boală, pe piele, mucoase și 100% în conținutul intestinal.

Fiind o bacterie anaerobă, la o fântână corect construită – apa provenind dintr-o pânză freatică de adâncime, adică cel puțin al doilea strat al pânzei freatice, la distanță de cel puțin 10 metri de sursele de contaminare (latrine, sălașuri pentru creșterea animalelor, abatoare, ferme, stații de epurare etc.) și corect utilizată (curățată la un an, dezinfectată, cu capac etc.) nu poate fi contaminată cu Clostridium perfringens.

Dacă nu sunt respectate condițiile de construcție și utilizare, apa de fântână poate fi contaminată.
Bacteriile în forma vegetativă sunt distruse la temperaturi cu 10-15 grade C mai mari decât temperatura lor maximă de dezvoltare. Majoritatea bacteriilor, în forma vegetativă, mor în 10 minute, la 50-60 grade C. Majoritatea sporilor bacterieni sunt distruși în 10 minute la 100 grade C. Există specii de Clostridium, însă nu perfringens, ai căror spori pot rezista 8 ore la 100 grade C.Deci fierberea cel puțin 10 minute a apei duce la distrugerea Clostridium perfringens, atât în forma vegetativă, cât și în forma sporulată.

La instalațiile mici, fântâni cu hidrofor, puțuri familiale, bazine etc. se pot folosi următoarele metode de decontaminare și dezinfecție: clorinarea apei la sursă, după prealabila curățire, periodic, la 6-12 luni; fierberea apei la 100 grade C cel puțin 10 minute; montarea la robinet a unui filtru osmotic, care distruge în proporție de aproximativ 99% bacteriile și virusurile.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*