Luni 06 Mai 2024, Actualizat acum 126 zile 12:00 am

Acțiune a polițiștilor suceveni pentru prevenirea înșelăciunilor prin metoda Accidentul

activitate prevenire inselaciuni 4Poliţiştii atrag atenţia asupra faptului că, în urma activităţilor investigative desfăşurate de structurile de poliţie judiciară, s-au obţinut date şi informaţii cu privire la creşterea gradului de risc victimal, în ceea ce priveşte înşelăciunile prin metoda ,,Accidentul”. Din cercetările efectuate, s-a constatat o intensificare a activităţii infracţionale pe acest segment, în ultima perioadă, la nivelul judeţului fiind semnalate mai multe tentative de înşelăciune. Din fericire, de la începutul lunii septembrie trei persoane vârstnice au refuzat să dea curs solicitărilor de a plăti sume de bani, ,,economisind” astfel, 12.000 de Euro.(sumele care le fuseseră solicitate telefonic).

Metoda “Accidentul” reprezintă schema prin care un necunoscut, care de obicei se dă drept avocat sau amic, contactează telefonic rudele unei persoane despre care povestesc că a fost implicată într-un accident rutier grav sau o altă ilegalitate şi că rudele respective trebuie să plătească urgent victimelor accidentului o anumită sumă de bani pentru a elibera din arest sau a scăpa de la închisoare persoana (de obicei fiul celor apelaţi telefonic).

Victimele acestui tip de infracțiune sunt, în general, persoane în vârstă, care, în momentul în care răspund apelului telefonic, li se aduce la cunoştinţă un scenariu de natură să producă o stare emoțională puternică, afirmându-se faptul că fiul sau fiica ar fi fost implicaţi într-un grav accident rutier.

În această situaţie creată, persoana vătămată este determinată să depună diferite sume de bani la societăți de curierat financiar, pe numele unor persoane sau să înmâneze direct sumele de bani către anumite persoane indicate.

Este normal ca orice părinte să-şi ajute copilul aflat în nevoie. Însă, înainte de a efectua orice demers în acest sens, este bine să verificaţi informaţiile primite.  În prezentul tip de înşelăciune, infractorii se bazează în primul rând pe puternica reacţie emoţională pe care vestea dată o produce, şi anume starea de şoc şi teama; acestea sunt elementele pe care mizează răufăcătorii, ştiind că majoritatea oamenilor acţionează precipitat în asemenea situaţii.

Astfel, mizând pe o stare de tulburare profundă pe care o poate avea orice persoană la aflarea unei veşti că unei persoane dragi i s-a întâmplat ceva, infractorii contactează telefonic victimele, se recomandă de regulă a fi avocaţi, medici sau chiar poliţişti şi le relatează persoanelor înşelate că cineva drag a suferit un accident sau alte evenimente neplăcute şi că este necesar pentru acordarea asistenţei juridice sau medicale, transmiterea de urgenţă a unei sume de bani. Evident unii cetăţeni, profund emoţionaţi de primirea unei asemenea veşti, transmit infractorilor, în urma indicațiilor telefonice primite, sumele de bani solicitate. În cele din urmă, victimele își dau seama că au fost înșelate, și că evenimentul neplăcut nu a avut loc, dar rămân cu paguba materială şi şocul emoţional survenit în urma aplicării acestui mod de operare.

Cu toate că recomandările preventive au fost intens mediatizate cu sprijinul mass-media, modurile de operare ale infractorilor fiind prezentate tocmai în scopul de a informa cetăţenii şi a-i responsabiliza, în continuare sucevenii, în special persoanele vârstnice, cad victime ale înşelăciunilor.

De la începutul anului 20 de suceveni au fost înşelaţi prin metoda ,,Accidentul”. Toate aceste persoane au fost contactate pe telefonul fix şi au fost informate cu privire la faptul că rude apropiate au fost implicate în evenimente rutiere. Persoanele vătămate au vârste cuprinse între 65 şi 90 de ani, majoritatea fiind din municipiul Suceava.

Majoritatea înşelăciunilor s-au produs în intervalul orar 09.00 – 14.00, atunci când persoanele vârstnice sunt singure la domiciliu, copiii sau nepoţii fiind plecaţi la serviciu sau la şcoală.

Prejudiciul total cauzat în cele 20 de cauze este de peste 150.000 lei. De cele mai multe ori, sumele plătite de către vârstnici reprezentau economiile strânse pe parcursul vieţii.

Trebuie remarcat şi faptul că alte persoane au dat dovadă de luciditate şi responsabilitate şi au sesizat imediat poliţia. Cu sprijinul acestor persoane şi urmare a activităţilor investigative desfăşurat, poliţiştii au reuşit realizarea unui flagrant în luna martie, un tânăr de 24 de ani fiind reţinut şi introdus în arestul IPJ Suceava, după ce i s-a probat activitatea infracţională în complicitate cu persoane aflate în detenţie în penitenciarul Iaşi.

De asemenea, alţi doi tineri au fost arestaţi pentru fapte similare.

Pentru a conștientiza populația cu privire la înșelăciunea prin metoda “accidentul”, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava dar şi poliţiştii de proximitate au desfășurat mai multe activități de prevenire. Oamenii legii au fost prezenţi în perioada 01 – 07 septembrie 2015 în zona bisericilor dar şi în parcurile publice din municipiul Suceava, ocazie cu care au stat de vorbă cu cetățenii și le-au transmis sfaturi și recomandări pentru a nu da curs solicitărilor primite prin telefon, de la persoane necunoscute. De asemenea, au fost distribuite peste 800 de materiale preventive.

Polițiştii suceveni vin în ajutorul cetățenilor și le recomandă ca, în situația în care primesc un telefon în care sunt anunțați că o rudă a fost implicată într-un accident, să nu se impacienteze și să verifice veridicitatea informației, în primul rând apelând ruda care ar fi fost implicată în accident sau alte persoane apropiate acesteia. Dacă situația prezentată prin telefon se dovedește a fi ireală, trebuie anunțată în cel mai scurt timp poliția, la telefonul unic de urgențe 112 sau cea mai apropiată unitate de poliție, reținând cât mai multe date utile în anchetă.

Sursa: Comunicat de presă


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*