Vineri 26 Aprilie 2024, Actualizat acum 116 zile 12:00 am

Râul Bistrița a devenit portocaliu. Vezi ce a rezultat din probele de apă prelevate!

poluare bistritaPoluarea accidentală a râului Bistrița, pe raza orașului Broșteni s-a produs, miercuri, din cauza  acumulării în subteran a apelor de mină, care s-au descărcat în râul Bistriţa.

La faţa locului s-au deplasat reprezentanţii ISU Suceava, SGA Suceava şi Gărzii de Mediu – Comisariatul Suceava, care au constatat că se înregistrează un debit mărit de aproximativ 10 ori al apelor din mină, având un aspect portocaliu.

like-facebookS-au prelevat probe de apă din evacuarea minei Isipoaia şi totodată din amonte şi aval, de pe râul Bistriţa la orele 15.45 şi 16.25.

Dezastru ecologic pe râul Bistrița. Primarul din Broșteni îi îndeamnă pe localnici să nu folosească apa pentru adăpatul animalelor

Din analizele efectuate s-a constatat o creştere a fierului din apă, astfel nivelul maxim atins a fost de 528,5 µg/l Fe, conform limitelor admise de Ordinul nr.161/2006 şi HG nr.352/2005, apa evacuată fiind în categoria III, respectiv mangan la care s-a înregistrat nivelul maxim de 186,6 µg/l Mn, încadrându-se în categoria a II-a.

Au fost alertate Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Broşteni, ISU Neamţ şi SGA Neamţ, care au monitorizat calitatea apei în aval de locul producerii incidentului.

Potrivit reprezentanților Instituției Prefectului, nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă şi nici nu a fost afectată vegetaţia din zonă. În jurul orei 18.30, debitul a scăzut, apa evacuată înregistrând limite normale.

Joi dimineaţă la ora 7.30, prefectul judeţului Suceava Constantin Harasim s-a întâlnit la faţa locului cu reprezenţanţii ISU Suceava, SGA Suceava, Conversmin Vatra Dornei, MinBucovina şi ai primăriei Broşteni, constatându-se că în prezent evacuarea apelor din mina Isipoaia are loc în condiţii normale, prin cele două conducte de evacuare existente (Ø 200 mm şi Ø 250 mm).
S-a constatat că poluarea accidentală produsă nu a afectat viaţa oamenilor, fauna sau vegetaţia, în prezent apa evacuată încadrându-se în limitele normale din punct de vedere al calităţii şi al debitului de evacuare.

S-a dispus monitorizarea în continuare a evacuării din mina Isipoaia, efectuarea de analize atât de către SGA Suceava, cât şi de către ACET Suceava, iar Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ va monitoriza de asemenea situaţia din aval pe râul Bistriţa.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*