Vineri 03 Mai 2024, Actualizat acum 123 zile 12:00 am

FOTO! Inaugurare la Cetatea de Scaun a Sucevei, cu porțile închise

cetate cretu (1)Cetatea de Scaun a Sucevei a fost inaugurată, sâmbătă seară, dar cu porțile închise. Edificiul a fost deschis însă doar pentru comisarul european Corina Creţu și alaiul PSD care a însoțit-o. Sucevenii care au dorit să viziteze cetatea, chiar dacă au plătit 7 lei biletul, s-au izbit de un refuz din partea reprezentanților Consiliului Județean, Muzeului și a unui angajat al firmei de pază care păzea ca nu cumva cineva să deschidă poartă și să intre în interiorul edificiului.

like-facebookOrganizarea a fost una care a lăsat un gust amar în rândul sucevenilor și unui grup de turiști spanioli care au fost nevoiți să ocolească drumul spre Cetate prin Laura întrucât de la DJ care duce spre Bosanci trei polițiști au interzis accesul spre edificiu.

cetate cretu (2)Inaugurarea Cetăţii de Scaun a Sucevei, reabilitată prin POR, a fost anunțată de conducerea Consiliului Județean încă de săptămâna trecută însă aceasta duce lipsă de paznici care să asigure siguranța vizitatorilor și a aparaturii instalate, un generator pentru curent electric în cazul unei pene de curent și camere video.

Dacă pentru turiști și suceveni traficul a fost direcționat pe un drum lăturalnic, comisarul european împreună cu soțul au ajuns direct la Cetate fără ca polițiștii să-I direcționeze pe același traseu. Așa că vizita Corinei Crețu a fost mai degrabă o relaxare din moment ce soțul a stat alături de ea.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a spus însă că în perioada următoare Cetatea de Scaun va putea fi vizitată în integralitate, inclusiv partea de proiecţie nocturnă.cetate cretu (3)

Trebuie să facem diferenţa între un festival medieval şi o perioadă obişnuită. Nu putem să asigurăm siguranţa celor care vin ca turişti. S-a vorbit și despre dotarea cu camere video”, a afirmat Nechifor.

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a încercat să salveze situația nu tocmai plăcută în care s-a ajuns. Trebuie amintit că Cetatea de Scaun se află în administrarea Muzeului de Istorie așa că cel care a avut grijă ca acest festival să aibă loc a fost inclusiv Emil Ursu.

cetate cretu (4)„Sunt în concediu medical, dar am venit”,  a spus Ursu, care a explicat că serviciul de pază a fost externalizat, dar doar cu un singur post şi doi muzeografi, deşi în schema de personal este prevăzut să fie şapte posturi. El a încercat să spună cu legea nu permite ca jandarmii să asigure paza așa că singura soluție este un contract cu o firmă specializată de pază și că a cerut ca pe perioada Festivalului Medieval, să fie suplimentată paza cu patru posturi pentru ca cetatea să fie deschisă însă nu a dorit să spună mai departe ce s-a întâmplat.

Mai departe nu comentez, fiind în concediu medical”, a spus Ursu.

În apărarea sa a sărit directorul adjunct al Muzeului Bucovinei, Ioan Mareș, care a afirmat că la un festival cu mii de oameni, trebuia asigurată paza şi siguranţa şi în acest perimetru, care este acum închis vizitării. Comisarul European nu a comentat situația ci s-a plimbat prin cetate, fiind însoțită de soț și un alai PSD.cetate cretu (5)

În momentul în care alaiul PSD a ieșit de pe poarta cetății, aceasta a fost închisă imediat așa că sucevenii nu au fost lăsați să intre.
„De ce nu putem intra?”, a fost întrebarea  sucevenilor veniți la festivalul de artă medievală .

În jurul orei 21.00, cei prezenți au asistat timp de 10 minute la un impresionant foc de artificii.
Cetatea, care datează din perioada medievală a fost inchisă pentru public din luna aprilie 2014, din motive de securitate.

Ea este restaurată printr-un proiect în valoare de 47 milioane lei, din care 34,8 milioane asistența financiara nerambursabila, inițiat de CJ Suceava. Proiectul vizeaza reabilitarea Cetății de Scaun și cresterea suprafeței acesteia de la 4404 mp la 4988 mp, realizarea de amenajări peisagistice, alei și platforme pietonale, locuri de parcare pentru autoturisme și autocare, achiziționarea de echipamente performante împotriva incendiilor, modernizarea rețelelor de apa si electricitate, precum și amenajarea unor puncte de informare turistică.

Cetatea de Scaun a Sucevei a fost construită în secolul al XIV-lea de Petru I Mușat, pe un pinten terminal al unui platou aflat la 70 m față de lunca Sucevei, la marginea de est a orațului de astăzi. După lucrările de fortificare întreprinse, mai târziu, de Ștefan ce Mare, Cetatea a luat o formă stelată, cu un număr mare de bastioane, dintre care astăzi se mai păstrează nouă.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*