Joi 16 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

Un academician român susţine înfiinţarea Institutului de Cercetare Bucovina

P1140574Academicianul Eugen Simion a declarat la Dumbrăveni că înainte de a părăsi funcția de președinte al Academiei Române avea un proiect care era  „cât pe ce” să fie pus în practică. Este vorba de  înființarea Institutului de  Cercetare „Bucovina”.
„Acest institut se făcea între Academia Română și Academia de Științe din Austria, semnasem deja un protocol cu președintele Academiei din Austria. Ei dădeau trei cercetători, noi urma să dăm și noi și să facem un institut aici, care să studieze cultura Bucovinei și nu numai, dar la un nivel european, la un nivel academic. Am plecat cu echipa mea, au venit urmașii noștri care s-au ocupat cu altceva și s-a ales praful. A fost unul din proiectele eșuate. De vină sunt românii noștri, chiar membri ai Academiei Române”, a spus Eugen Simion.
El a cerut celor prezenți incluisv parlamentariilor să nu abandoneze această idee și să deschidă la Suceava acest institut.
„Ideea nu trebuie să moară .Este în primul rând o decizie politică națională și un proiect național.Să avem un institut de cercetare. Academia Română  își poatea suma acest lucru cu oameni împreună cu universtăți. Mă uit la Mircea Diaconu. Ar trebui să-l implicăm și să vă implicați în acest proiect. E mportant aici, în zona aceasta să avem un institut care să adune tineri cercetători din Basarabia, Bucovina,și așa mai departe. Este o zonă de cultură în care s-au incrucișat rodnic,productiv culturile.Vezi mănăstirile noastre de aici,vezi arhitectura care este o splendoare.Hai să facem asta. Un Institut al Academiei Române  în colaborarea cu Universitatea și mai cine trebuie să fie aici…Noi aveam atunci  un Centru la Rădăuți, l-am mutat aici … apoi s-a pierdut…o treabă proast făcută. Nu aș vrea să moară această idee și vreau să provoc puțin ambițiile dvr.în acest sens. Să facem lucruri care sunt bune și ne trebuie. Românii de dincolo să știe unde să vină să studieze. Aici austriecii au stat o bună bucată de vreme și sunt atâtea documente în arhive care trebuie cercetate, sunt nedeschise,sunt zeci de mii de documente. Nu trebuie să cerem Bruxelului fonduri europene, putem până la urmă cere bani dar nu ei trebuie să aibă acste gânduri, nu ei ne publică edițiile noastre din clasici sau tratatele și dicționarele noastre.Noi trebuie să le facem, dacă vrem ca această națiune să supraviețuiască, o  națiune culturală nu o mână de lucru în Europ sau piață de desfacere”,  a spus  Eugen Simion.
Băișanu,,Trebuie găsiți oameni care trebuie să se implice,,
La rândul său, deputatul  PNL de Suceava Alexandru Băișanu a spus că este o provocare  însă a precizat că a venit la festival ca  profesor al Universtății Ștefan cel Mare Suceava.
„Această provocare mă onorează și vă garantez că voi face tot ce îmi va sta în putință pentru a mă  informa despre această inițiativă după ce se va termina eveniment. Îmi aduc aminte de propunerea dvr cu ceva timp în urmă și nu mai știam ce s-a întâmplat și aveți încredere că trebuie găsiți oameni care trebuie să se implice, care să aibă voință și respect față de un astfel de proiect.Sunt convins că se va reuși”,  a spus Băișanu.

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*