Joi 09 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

Sindicaliştii suceveni solicită eliminarea finanţării per elev din şcoli. Vezi ce soluţie au!

Giani  LeonteSindicaliştii din învăţământul sucevean au înaintat prefectului judeţului Suceava, Constantin Harasim, o adresă prin care îi solicită să intervină pentru eliminarea finanţării per elevi din şcoli. Membrii Alianţei Sindicatelor din Învățământ  solicită asigurarea banilor pentru plata cadrelor didactice şi revenirea la finanţarea educaţiei din perioada 1995-1999.

like-facebook Practic, aceştia cer modificarea sistemului de finanțare a cheltuielilor pentru plata salariilor angajaţilor din educaţie. Sindicaliştii solicită şi schimbarea modalităţii de finanțare a cheltuielilor pentru plata salariilor din învățământul preuniversitar, astfel încât sumele pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani să fie alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educației și Cercetării Științifice.

Solicitarea noastră are în vedere dificultățile întâmpinate în ultimii ani în plata salariilor, mai ales, în acordarea drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din învățământul preuniversitar, prin hotărâri judecătorești. Aceste dificultăți au fost generate, în principal, de ordonatorii principali de credite (primarii) care au dispus, după bunul plac, modul de repartizare a sumelor alocate prin legea bugetului de stat pentru plata salariilor și a tranșelor cuvenite conform hotărârilor judecătorești. Mai mult, costul standard astfel cum este stabilit, nu are în vedere faptul că există numeroase unități de învățământ, care au un număr mare de elevi și la nivelul cărora sunt încadrate multe cadre didactice cu gradul didactic I, cu mulți ani de vechime în învățământ și unele dintre ele beneficiare ale gradației de merit, elemente care nu au fost avute în vedere la fundamentarea costului standard per preșcolar/elev, ceea ce a creat, an de an, dificultăți în plata salariilor personalului didactic, datorită insuficienței fondurilor alocate pentru plata salariilor, situația fiind dramatică la nivelul unităților de învățământ vocațional”, susţine liderul ASI Suceava, Giani Leonte.

Vezi aici Adresa către prefect!


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*