Marti 14 Mai 2024, Actualizat acum 134 zile 12:00 am

Căsătorii civile, în Cetatea de Scaun a Sucevei

cetatea de scaunDirectorul Muzeului Bucovinei, Constantin – Emil Ursu, propune Consiliului Județean Suceava, un proiect de hotărâre prin care deliberativul să decidă condițiile în care să fie oficiate ceremoniile de căsătorie civilă, pe platoul Cetății de Scaun a Sucevei, potrivit Consiliului Judeţean.

like-facebookConsilierii județeni ar avea de stabilit tarifele de închiriere și obligațiile minime pe care și le asumă cei care doresc să se căsătorească în acest decor special. În funcție de cerere, muzeul ar putea furniza și alte servicii, precum străjeri la poartă sau consultanță pentru accentuarea decorului medieval (costume, muzică etc.). De asemenea, muzeul deține două trăsuri care pot fi închiriate. Direcția Silvică Suceava, care dispune de cai de trăsură, și-a arătat deschiderea de a participa la proiect, urmând a comunica muzeului tarifele pentru închiriere.

Ceremonia religioasă a căsătoriei poate fi oficiată tot pe platoul Cetății de Scaun, la bisericuța de lemn, de secol XVII, din incinta Muzeului Satului Bucovinean.

Directorul Muzeului Bucovinei, Constantin – Emil Ursu, a declarat în cursul zilei de ieri, 09.03.2015, că proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun a Sucevei trebuia finalizat în luna aprilie a acestui an, însă după aprobarea realizării lucrărilor pentru restaurarea contraerscarpei şi completarea şi chituirea bastioanelor din şanţul de apărare, recepţia finală a lucrărilor se va efectua în luna iunie 2015.

De asemenea, directorul Muzeului Bucovinei, Constantin-Emil Ursu, a menționat că toate cheltuielile pentru restaurarea  zidurilor exterioare vor fi suportate din bugetul Consiliului Judeţean Suceava, fiind cheltuieli neeligibile în cadrul proiectului european prin care s-a finanţat reabilitarea Cetăţii de Scaun.

În momentul de faţă, lucrările cuprinse în proiectul iniţial de restaurare a Cetăţii de Scaun sunt finalizate în proporţie de 99%, iar în perioada următoare vor fi montate video-proiectoarele pentru spectacolele de lumini.

Directorul Muzeului Bucovinei, Constantin – Emil Ursu, a mai precizat că pentru creşterea gradului de atractivitate a cetăţii, în perimetrul monumentului va fi realizat un spectacol de sunet şi lumini, unic în ţară. Înainte de a intra în cetate, vizitatorii vor putea urmări pe ziduri proiecţii de umbre fragmentare de călăreţi, aceste spectacole continuând în mai multe zone ale cetăţii. Astfel de proiecţii vor mai avea loc la intrarea în cetate (schimbul de gardă), în camera de arme, în curtea interioară, vizitatorii urmând să aibă parte de spectacole cu umbre cu dueluri ale cavalerilor, gardieni în mişcare, iar la final imaginea lui Ştefan cel Mare va fi proiectată cu raze laser.

Până anul viitor, în cetate vor fi amenajate și o expoziție permanentă care să ilustreze caracterul militar al obiectivului: Sala Voievozilor, Sala Steagurilor Boiereşti, Camera de Tezaur, Capela, Monetăria etc., ghiduri virtuale cu informaţii despre fiecare încăpere a monumentului medieval, precum și  puncte multimedia destinate interacţiunii cu publicul.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*