Joi 02 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

Steliana Miron solicită Ministerului Mediului să intervină pentru monitorizarea poluării aerului de la fabrica de adezivi din Rădăuţi

steliana mironSenatorul Steliana Miron a solicitat conducerii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor să intervină pentru ca Garda de Mediu Suceava să monitorizeze poluarea aerului de la fabrica de adezivi din Rădăuţi. Potrivit parlamentarului, există suspiciuni că de la fabrica respectivă aerul este poluat cu mult peste limita legală.

 like-facebookÎn zona industrială aflată în imediata vecinătate a municipiului Rădăuţi îşi desfăşoară activitatea agenţi economici extrem de puternici cu capital integral străin. Este vorba de fabricile Schweighofer  şi Egger România. Prezenţa acestor firme a avut ca şi consecinţe imediate dispariţia în mare parte a afacerilor mici cu masă lemnoasă, în special a afacerilor ce aveau în exploatare unul sau două gatere. S-au întâmplat totuşi şi lucruri pozitive. În primul rând au dispărut munţii de rumeguş aflaţi mai ales lângă cursurile de apă, rumeguşul fiind valorificat la fabricarea produsului finit numit pal. Egger România are nevoie în procesul tehnologic şi de adezivi sub forma aldehidă, au construit în aceeaşi zonă industrială şi o fabrică de adezivi. În condiţiile în care aceşti adezivi sunt extrem de toxici, extrem de cancerigeni, populaţia Rădăuţiului, cât şi a comunelor limitrofe poate fi expusă unei poluări extrem de periculoase, susţine Steliana Miron.

Parlamentarul îi acuză pe reprezentaţii Gărzii de Mediu din Suceava de iresponsabilitate întrucât nu s-au dotat cu aparatură pentru monitorizarea poluării aerului de la fabrica de adezivi.

Garda de Mediu din Suceava, cu toate că a fost sesizată în nenumărate rânduri de locuitorii municipiului Rădăuţi, să monitorizeze în special fabrica de adezivi, aceştia s-au plâns în medial locală că nu au aparatura necesară să facă acest lucru. Să nu te dotezi cu aparatură ca apoi să invoci motivul că nu poţi monitoriza o fabrică de adezivi sub forma aldehidă înseamnă crimă, înseamnă iresponsabilitate”, susţine Miron.

Steliana Miron susţine că nu ştie dacă fabrica respectivă poluează sau nu, dar prin atitudinea celor de la Garda de Mediu se înţelege că rădăuţenii reprezintă doar „o cantitate numerică”.  Ea a  solicitat conducerii ministerului să facă demersuri pentru „intrarea în normalitate pentru că şi rădăuţenii trebuie să creadă în statul român. Parlamentarul solicită monitorizarea fabricii de adezivi a celor de la Garda de Mediu 24 de ore din 24.


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Garda Naţională de Mediu face noi verificări la platforma Egger din Rădăuţi | SuceavaNews.ro

Lăsați un comentariu

*