Joi 16 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

Doi bărbaţi din Şcheia, cerşetori cu vile

cersetorDoi bărbaţi din localitatea Şcheia, tată şi fiu, trăiesc foarte bine din mila publică. Ei locuiesc într-o casă cu geamuri de termopan, iar în curtea gospodăriei mai există o vilă cu etaj în construcţie. Ei au de plătit sute de sancţiuni pentru cerşetorie, dar nu au dat niciun leu. Nu pot fi executaţi fiindcă nu au niciun bun pe numele lor, scrie ziarulevenimentul.ro.

like-facebookÎn acte, Vasilică şi Marinică Rostaş, tată şi fiu, sunt bolnavi şi nu pot să muncească. Asta le explică autorităţilor care le cer să-şi plătească sutele de amenzi primite în urma cerşetoriei. Judecătorii au transformat sancţiunile în muncă în folosul comunităţii şi deja cei doi au adunat vreo 7.000 de ore. Cei doi fac bani frumoşi din cerşetorie şi locuiesc într-o gospodărie cu două case.
Abonat la mila străzii
Pe Vasilică Rostaş l-am găsit şi ieri în parcarea magazinului Kaufland din Suceava. Se sprijinea într-o cârjă şi încerca să stârnească mila trecătorilor. A refuzat să ne răspundă la întrebări. La „locul de muncă”, bătrânul era atent supravegheat de fiul său, Marinică. Atunci când ne-a văzut, tânărul a fugit spre Piaţa Mică. Şi-a tras gluga pe cap ca să nu-l recunoască nimeni. Cu sau fără acoperire, Marinică este cel mai cunoscut asistat social din Şcheia. În ultimii ani a încasat amenzi în valoare de aproape 70.000 de lei. Presată de Curtea de Conturi, conducerea Primăria Şcheia a încercat să recupereze banii, dar nu a reuşit, pentru că în acte, Marinică este sărac lipit. Aşa că potrivit legii dosarul său a ajuns la instanţă, iar datoria a fost transformată în aproape 5.000 de ore de muncă în folosul comunităţii.
Cum au ocolit legea
Vasilică şi Marinică nu sunt atât de săraci precum pretind. Locuiesc într-o casă decentă cu geamuri de termopan în Şcheia. În aceeaşi curte, mai există o vilă cu etaj în construcţie. „Proprietarul casei cu termopane este fosta soţie a lui Vasilică Rostaş, iar vila este construită de alţi doi fii ai acestuia care muncesc în străinătate”, ne-a spus primarul Vasile Andriciuc, adăugând că pentru vila aflată în construcţie nu a fost eliberată autorizaţie. Altfel spus construcţia este ilegală. Problema nu constituie însă o prioritate pentru Andriciuc. El este preocupat să recupereze banii din amenzi sau să-i pună la treabă pe cei care au de făcut ore de muncă. Vasile şi Marinică Rostaş nici nu vor plăti şi nici nu vor munci. Pe de o parte nu pot fi executaţi silit, fiindcă nu au bunuri pe numele lor, şi pe de altă parte sunt bolnavi. Mai mult, primăria Şcheia a făcut eforturi uriaşe, ca să transforme amenzile rău-platnicilor în ore de muncă în folosul comunităţi. În total, asistaţii social din comună au de efectuat peste 22.000 de ore de muncă. Totuşi, primarul Vasile Andriciuc este de părere că legea are o hibă şi că în anumite situaţii, cei care nu plătesc şi nici nu muncesc ar trebui să fie privaţi de libertate.
Situaţia nu este singulară. În multe localităţi din Moldova se întâlnesc astfel de cazuri pentru care legea pare a fi neputincioasă. Cerşetorii adună amenzi pe care nu le plăteşte nimeni. Transformarea lor în ore de muncă rămâne doar un demers inutil fiindcă oamenii vin cu certificate medicale, la fel ca şi mulţi asistaţi social care, în schimbul ajutoarelor primite de la stat, ar trebui să muncească pentru aşezările în care locuiesc.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*