Vineri 17 Mai 2024, Actualizat acum 137 zile 12:00 am

Vezi rezultatele obţinute de elevii suceveni la etapa judeţeană a Olimpiadei Lectura ca abilitate de viaţă, clasele V-XII

colegiul stefan cel mare suceavaColegiul Naţional ”Ştefan cel Mare” Suceava a găzduit, pe 6 decembrie, etapa judeţeană a Olimpiadei Lectura ca abilitate de viaţă (OLAV), clasele a V-a – a XII-a.

like-facebookCompetiţie transdisciplinară, această olimpiadă valorifică experienţa de lectură a elevului din învăţământul preuniversitar şi se organizează pe principiile programei pentru cursul opţional Lectura şi abilităţile de viaţă, avizat prin OMECTS nr. 3961/3.05.2012, şi ale Cadrului european de referinţă LiFT2, privind studiul literaturii în învăţământul secundar, elaborat în proiectul Comenius LiFT-2 http://www.literaryframework.eu   – în care Universitatea din Bucureşti a fost partener.

Obiectivul fundamental al acestei olimpiade aflate abia la a treia ediţie este centrat pe încurajarea abordării de către elevi a lecturii ca abilitate de viaţă, prin intermediul textului ficţional, nonficţional şi multimodal, cel din urmă vizând de fapt ceea ce se înţelege în mod obişnuit prin „lectura imaginii”.

Conform prevederilor din regulamentul specific, olimpiada se adresează „tuturor elevilor din gimnaziu şi liceu, capabili să folosească lectura în vederea dezvoltării personale, parcurgerea programei pentru cursul opţional Lectura şi abilităţile de viaţă nefiind condiţie de participare.”

Olimpiada se desfăşoară pe patru niveluri de vârstă şi de pregătire didactică, după cum urmează:

Nivelul 1 – clasele a V-a şi a VI-a;

Nivelul 2 – clasele a VII-a şi a VIII-a;

Nivelul 3 – clasele a IX-a şi a X-a;

Nivelul 4 – clasele a XI-a şi a XII-a.

Etapele olimpiadei sunt: judeţeană, naţională – pentru toate nivelurile – şi internaţională (numai pentru nivelurile 2, 3 şi 4).

La etapa judeţeană, concurenţilor li se evaluează competenţele de lectură, pe baza unor texte-suport (la prima vedere) ficţionale, nonficţionale şi multimodale, capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii în scris, subiectele fiind elaborate de grupul de lucru coordonat de inspectorii generali MEN pentru disciplina limba  şi literatura română, prof. dr. Mina – Maria Rusu şi prof. dr. Anca – Denisa Petrache.

La această ediţie a OLAV, la etapa judeţeană, au participat  205 elevi din unităţile şcolare gimnaziale şi liceale din judeţ care au demonstrat capacitatea de a folosi lectura în vederea dezvoltării personale, potrivit criteriilor de selecţie elaborate şi aprobate de comisia judeţeană de organizare a olimpiadei, 60 de puncte reprezentând punctajul maxim  cu care putea  fi  notată lucrarea scrisă, iar punctajul minim pentru promovarea la etapa naţională, prevăzut de regulament, fiind de 50 de puncte.

Norma de reprezentare la etapa naţională, conform prevederilor art. 11 (2) din regulament, este de 4 elevi, câte unul pentru fiecare nivel. Suplimentarea numărului de locuri este prevăzută la acelaşi art. 11 (4), unde se precizează că lotul naţional se poate lărgi cu câte un loc pentru fiecare premiu/menţiune obţinute de judeţ în ultimii doi ani la olimpiada internaţională a disciplinei limba şi literatura română.

Întrucât judeţul Suceava a obţinut, prin eleva Răceanu Iasmina Maria de la Colegiul Naţional ,,Petru Rareş” Suceava, un premiu III, la olimpiada internaţională din 2013 (desfăşurată la Oradea), după finalizarea evaluării lucrărilor, comisia judeţeană a hotărât ca locul suplimentar să fie acordat elevei Galan V. Maria Eliza, de la Colegiul Naţional ”Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc, care a obţinut cel mai bun punctaj la clasa a XII-a.

Prin urmare, lotul judeţului Suceava calificat la etapa naţională a Olimpiadei Lectura ca abilitate de viaţă are următoarea componenţă:

Nr.

crt.

Numele şi prenumele elevilor  Nivelul

/

Clasa

Unitatea şcolară Profesori îndrumători Punctaj obţinut la etapa judeţeană
1. BOICU F. ANA 1/a VI-a Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava Căşuneanu Luminiţa 58 de puncte
2. POPESCU S.A.

ELENA IRINA

 

2/a VIII-a

Şcoala Gimnazială ”Ion Creangă” Suceava Finaşcu Dorel 58 de puncte
3. RĂCEANU V.

IASMINA MARIA

3/a X-a Colegiul Naţional ”Petru Rareş” Suceava Ilisei Gabriela Mihaela 59 de puncte
4. PETROVICI DANIELA 4/a XI-a Colegiul Naţional ”Petru Rareş” Suceava Cîrstian Gheorghe 59 de puncte
5. GALAN V.

MARIA ELIZA

4/a XII-a Colegiul Naţional ”Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc Ghidion Dorina 56 de puncte

 

Etapa naţională este programată, în perioada 2-6 aprilie 2015, la Bistriţa, judeţul Bistriţa Năsăud. Câştigătorii etapei naţionale se califică la etapa internaţională care se va desfăşura la Constanţa, în intervalul 2-6 septembrie 2015.

Pentru etapele naţională şi internaţională, participanţii au de susţinut, pe lângă proba scrisă, şi o probă orală, în cadrul unei prezentări sau a unei dezbateri, pe marginea unei cărţi recomandate de M.E.N.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*