Luni 29 Aprilie 2024, Actualizat acum 119 zile 12:00 am

El este cel mai tânăr participant la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică de la Suceava

Cel mai tanar participant de la ce-a de a VIII editie a Olimpiadei  Internationala de Astronomie si Astrofizica care se desfasoara la Suceava  este din Rusia. Ivan Uteshev din orasul Saransk ,va implini in curand 15 ani, face parte din echipa Rusiei si participa pentru prima data la o astfel de competitie . El spune ca nu stie ce ar putea vedea in plus pe cerul din Romania fata de cel din tara natala si nu crede ca va descoperi ceva nou aici.
„Sunt pentru prima data intr-o astfel de competitie si sper sa nu fie si ultima .Imi doresc sa fie interesat ,sa cunosc oameni si sa imi fac prieteni.Astept cu interes probele si sper sa castigam.Suntem o echipa foarte bine pregatita. Nu cred ca voi descoperi ceva nou pentru umanitate aici,  ci poate pentru mine. Suntem pasionati de astronomie si astrofizica si tara mea a dat lumii  nume grele in domeniu”, ne-a spus concurentul.

Ivan Uteshev

Si participantii din Indonezia  isi doresc ca aceasta competite sa apropie tarile. Mai mult, ei isi doresc ca plece castigatori de la olimpiada.

Mochamed Tabal Dzultikar, in varsta de 16 ani, ne-a spus ca este pentru prima data la o astfel de competitie iar  Europa este pentru el ceva nou.
„Pentru ca sunt din partea sudica a lumii nu pot sa vad Steaua Polara si este pentru mine ceva nou, sa o pot vedea de aici.Sunt foarte nerabdator”, ne-a spus tanarul concurent.
Si Romania se poate mandri cu concurenti pasionati de astronomie si astrofizica iar unul din cei care este alaturi de echipa tarii noastre este Kruk Sandor, de 22 de ani,originar din Baia Mare,in prezent, student la Universitatea din Oxford.
Este un punct de pornire spre facultatile bune . Am descoperit astrofizica in clasa a IX a si mi s-a parut extrem de interesanta pentru studiu. Am fost chiar si la olimpiada dar m-am pregatit. Suntem din ce in ce mai bine pregatiti noi,romanii in acest domeniu si sunt din ce in ce mai multi cercetatori romani. Romania participa de la editia a II a acestei olimpiade si cred ca ministerul de resort trebuie sa acorde o mai mare importanta cercetarii”, a spus Kruk Sandor.
La randul sau, profesorul de  la Liceul din Piatra Neamt a spus ca atat astronomia cat si astrofizica nu sunt in programa scoalara si nu sunt predate in scoala romaneasca care insa desfasoara cursuri asa zise optionale dar fiind un domeniu foarte interesant si fiind copii inteligenti in tara noastra, pregatirea este deosebita. Lotul Romaniei este format din elevi  olimpici internationali  iar  doi vor merge deja la o alta olimpiada de astronomie.
S-a calificat în lotul restrâns și va reprezenta România la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică. Proaspătă absolventă de liceu, Iustina Crăciun și-a asigurat un loc în echipa națională care își propune cel puțin o medalie de aur. Eleva născută la Fălticeni își trece în cont o nouă reușită, după un șir lung de succese pe plan personal.
Doar din pasiune, pregătiţi de profesori pasionaţi, numai în afara şcolii, copiii români au adus ţării, din 2003, când România a avut prima participare internaţională, peste 70 de medalii, dintre care mai mult de o treime sunt din aur.
Dorinţa ca astronomia şi astrofizica să fie materii de studiu în şcoli şi universităţi rămâne însă doar o aspiraţie a profesorilor de fizică şi matematică ce şi-au dezvoltat pasiunea pentru astre şi misterele calculabile ale universului.
,, Anul trecut ,echipa Romaniei a castigat locul I pe natiuni, la aceeasi olimpiada.Ne asteptam sa castigam si anul acesta, aceasta performanta sa se repete si in acest an,desigur,fara nicio contributie din partea organizatorilor.Sunt doua echipe ale Romaniei si sunt diverse orase ale tarii. Competita consta in foarte multe probe.Un aspect insa foarte putin cunoscut este si proba observationala care va avea loc la Manastirea Dragomirna, sunt probe teoretice dar si practice”, ne-a spus Mihai Dimian, prorector la Universitatea Stefan cel Mare.
Multi dintre elevi participanti  sunt deja admisi la universitati de prestigiu din lume.
Olimpiada cuprinde 5 probe: o probă observaţională de planetariu, o probă teoretică, una de analiză de date, încă o probă observaţională în teren şi o probă pe echipe.
Deschiderea oficiala a avut loc sambata seara,  la Cetatea de Scaun a Sucevei, de la eveniment pe langa autoritatile judetului nelipsit  si Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru învățământ superior.
Si daca cu cateva clipe inainte de discursul  oficialului din Guvern a inceput ploaia, prorectorul Universitatii Stefan cel Mare din Suceava, Mihai Dimian a fost nevoit sa ii tina umbrela ministeriabilului pentru a putea citi discursul.  Ploaia i-a cam luat pe nepregatite si pe majoritate participantilor care au incercat sa se fereasca de stropi fiecare cu ce a putut.
Dincolo de discursurile oficialilor si a prezentarii echioajelor din tarile participante, evenimentul a debutat cu  un show spectaculos ce a inclus  printre altele, un spectacol de lumini, lasere, artificii și jonglerii cu foc.
La competiție participa peste 300 de concurenți din 37 de țări, reprezentînd 5 continente.
Alături de aceștia, vor fi la Suceava și la Gura Humorului, cele două localități care vor găzdui olimpiada, și alți aproximativ 300 de profesori, organizatori și invitați. Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică se desfășoară între 1 și 11 august. Concursul este structurat pe patru probe. Deși limba oficială a olimpiadei este engleza, subiectele de examen sunt traduse, anterior, de liderii echipelor din fiecare țară în limba nativă a elevilor.

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*