Joi 02 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

Afacerist condamnat la închisoare, în libertate după ce a fost „uitat” de oamenii legii

Controversatul om de afaceri, Dumitru Morhan, președinte al Uniunii Democrate a Ucrainenilor,  nu se află încarcerat în Penitenciarul Botoşani, aşa cum se vehicula la mijlocul lunii iunie,  când ar fi fost reîncarcerat după trei luni de pauză.

Potrivit unor surse, Dumitru Morhan este în Ucraina unde s-ar ocupa de afaceri şi a fost uitat de autorităţile române care trebuiau să emită pe numele acestuia, imediat după ce acesta nu s-a prezentat la poarta Penitenciarului Rahova, un mandat de executare  şi urma să fie ridicat de oamenii legii.

IPJ Suceava nu l-a dat în urmărire dat fiind faptul că acesta are domiciuliul pe raza judetului Ilfov, iar cei din Ilfov nu şi-au bătut capul să îl dea în urmărire locală şi generală. Aşa se face că Dumitru Morhan îşi face veacul prin Ucraina  şi le râde de dincolo de frontieră autorităţilor române.

Trebuie amintit că   Înalta curte de Casație și Justiție l-a condamnat la 2 ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune.  Inițial Tribunalul îl trimite pe Dumitru Morhan la 6 ani închisoare şi 3 ani pedeapsa complementara a interzicerii exercitiului drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza II-a, lit. b si lit. c Cod penal, însă instanța superioară a decis schimbarea  încadrării  juridice   și l-a condmanat la  1 an si 6 luni închisoare si 3 ani pedeapsa complementara a interzicerii  unor drepuri drepturilor prev. de art. 66 lit. a, b si g Cod penal.

În baza art. 38 alin. 1 Cod penal, art. 39 alin. 1 lit. b si art. 45 alin. 3 Cod penal aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea de 1 an si 6 luni închisoare si 3 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 lit. a, b si g Cod penal, pe care o sporeste cu 6 luni, inculpatul urmând sa execute pedeapsa de 2 ani închisoare si 3 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 lit. a, b si g Cod penal.

 

ÎCCJ a respins, ca nefondat, recursul formulat de  Luca Nicuşor împotriva aceleiasi decizii. Înalta Curte de Casație și Justiție a mai obligat pe  recurentul inculpat Luca Nicuşor la plata sumei de 500 lei cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 300 lei reprezentând onorariul aparatorului desemnat din oficiu se va plăti din fondul Ministerului Justiţiei. Onorariul parţial al apărătorului desemnat din oficiu în suma de 75 lei pentru recurentul inculpat Morhan Dumitru se va plăti din fondul Ministerului Justitiei.  Sentința a rămas definitivă.

 

Dumitru Morhan a fost condamnat de prima instanță – Tribunalul Suceava, la șase ani de închisoare în acest dosar de înșelăciune. Curtea de Apel a  trimis cauza înapoi spre rejudecare la instanța de fond – Tribunalul Suceava. În data de 10 octombrie 2011, Tribunalul Suceava s-a pronunțat,  condamnându-l pe Dumitru Morhan la șase ani de închisoare și interzicerea drepturilor civile pe o perioadă de trei ani precum și la un an și jumătate de închisoare pentru complicitate improprie la evaziune fiscală. Judecătorii instanței de fond au decis că omul de afaceri sucevean va trebui să execute pedeapsa cea mai grea – șase ani de pușcărie cu trei ani de interzicere a drepturilor civile, ca pedeapsă complementară, după executarea pedepsei principale.

În același dosar a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru înșelăciune Luca Nicușor, născut în Adâncata, cu domiciliul în Bucecea, județul Botoșani, administrator de firmă, cu antecendente penale. Al treilea actor din acest dosar – Constantin Ioan Ciobanu, născut în Suceava, cu domiciliul în Pătrăuți a fost condamnat de Tribunal la opt ani de închisoare pentru înșelăciune și evaziune fiscală. Tribunalul Suceava a mai stabilit atunci că Dumitru Morhan, în solidar cu Luca Nicușor este obligat să plătească suma de 2,9 miliarde de lei vechi către SC Select ‘95 SRL București și încă 620 de milioane de lei vechi cu titlu de comision către aceeași firmă, ambele sume urm=nd a fi actualizate cu indicele de inflație la care se va adăuga dobânda legală, până la data efectuării plății. În plus, fiecare inculpat era obligat să plătească statului suma de 110 milioane de lei vechi, cu titlu de cheltuieli judiciare. Conform noului cod penal, pedepsele pentru cei doi s-au diminuat semnificativ, în condițiile în care pedeapsa maximă pentru înșelăciune s-a redus de la 12 la trei ani

Conform rechizitoriului, în luna august a anului 2004,  Dumitru Morhan împreună cu Nicușor Luca, au indus în eroare firma Select ‘95 SRL București, de la care a încasat în total 3,5 miliarde de lei vechi, dar nu a livrat niciun fel de marfă. Este vorba despre produse de balastieră ce trebuiau furnizate de Irinest SRL. Dumitru Morhan i-a înlesnit lui Nicușor Luca, patronul firmei Adomir SRL, prin care s-a derulat înșelăciunea, legătura cu firma Select 95 SRL București.  În fruntea firmei Adomir a fost instalat ca administrator de fațadă Constantin Ion Ciobanu, un tânăr de 20 de ani la acea vreme,  cu serioase probleme psihice, confirmate de medici și care a fost convins să înregistreze în contabilitatea acestei firme activitatea comercială desfășurată cu SC Select ‘95 SRL București. În plus l-a determinat pe un angajat – Ionel Iordan, să întocmească în fals avizele de însoțire a mărfii , cunoscând că în mod real această marfă nu a fost niciodată livrată către firma bucureșteană.

 


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Sucevean ţepar, pe lista celor mai căutaţi infractori români, capturat în casa iubitei | SuceavaNews.ro

Lăsați un comentariu

*