Marti 21 Mai 2024, Actualizat acum 141 zile 12:00 am

Un student sucevean a inventat aparatul care salvează natura

O echipă de tineri cercetători de la Facultatea de Inginerie a Calculatoarelor din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” a inventat un sistem de colectare şi sortare a recipientelor din plastic, sticlă sau aluminiu * sistemul este extrem de eficient şi, odată implementat, poate salva mediul înconjurător * invenţia a stârnit deja interesul oamenilor de afaceri, scrie ziarulevenimentul.ro.

Totul a pornit în urmă cu câţiva ani, când Abel Torac Mitric care este vărul unuia dintre membrii echipei de cercetare de la Suceava, a fost în Germania la studii. Hipermarketurile germane au dezvoltat un sistem de stimulare a populaţiei pentru reciclarea PET-urilor. Clienţii magazinelor introduc PET-urile goale într-un aparat de sortare şi primesc în schimb tichete valorice pentru cumpărături sau bani.
Curios, Abel Torac Mitric, care este la rândul său inventator (a dezvoltat un dispozitiv care le permite schiorilor să detecteze pericolul producerii avalanşelor) a vrut să vadă cum funcţionează dispozitivul de sortare.

„Mi-am dat seama că funcţionează pe baza codul de bare. Aparatul face sortarea doar citind codul de bare”, ne-a spus tânărul. Românul a găsit hiba dispozitivului german şi a decis să o speculeze. S-a întors la universitate, a scos la imprimantă un cod de bare a unei sticle de Coca – Cola şi l-a lipit pe un PET pentru apă minerală. „Am introdus sticla în aparat şi am primit în loc de 15 cenţi, 50 de cenţi. I-am anunţat pe cei din magazin. Nu le venea să creadă şi le-am propus să se uite în sacii de colectare ai aparatului. În concluzie, sistemul lor de sortare putea fi foarte uşor păcălit”, ne-a spus Abel Torac Mitric.
Aparatul românesc nu poate fi păcălit
Când s-a întors acasă, Abel Torac Mitric i-a povestit toată păţania vărului său Bogdan Senciuc, care ştia despre ce este vorba fiindcă tocmai se întorsese din Marea Britanie, unde există aparate de colectare şi de sortare a PET-urilor. Bogdan Senciuc a decis să dezvolte un sistem de sortare a recipientelor pentru apă, suc şi bere, mult mai complex şi imposibil de păcălit. Spre deosebire de cele existente în Germania și Anglia, aparatul de sortare de la USV, la care lucrează şi studentul Tudor Zaharia, nu mai funcţionează pe baza codurilor de bare, ci pe baza unor senzori de detectare a culorii, dimensiunii, greutăţii ș.a.m.d. Prototipul creat poate să sorteze nu doar PET-uri, ci şi sticlă, doze de aluminiu. Tudor Zaharia este de părere că odată ajuns pe piaţă, aparatul de sortare îi va determina pe români să nu mai otrăvească natura, aruncând PET-urile la voia întâmplării şi să-şi dorească să le adune ca să obţină bani în schimbul lor.

În toamna anului trecut am prezentat sistemul de sortare la Salonul Naţional de Inventică la de la Bucureşti şi am primit premiul al II-lea . Anul acesta, sistemul a fost prezentat în Grecia la o Conferinţă Internaţională, unde au participat peste 100 de ţări. În Grecia am am reuşit să le stârnim interesul unor potenţiali finanţatori şi dezvoltatori, ceea ce este un lucru bun” — Tudor Zaharia


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*