Vineri 26 Aprilie 2024, Actualizat acum 116 zile 12:00 am

18 suceveni depistați cu HIV/SIDA în acest an. Cel mai tânăr pacient are 16 ani

dsp-zorescuNumărul persoanelor depistate cu HIV/SIDA la nivel de țară, cât și la nivelul județului nostru continuă să fie în creștere. Directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, Cătălina Zorescu, a declarat că în acest an au fost luate în evidență 18 noi persoane din care două treimi sunt bărbați.

like-facebook„Media multianuală a cazurilor nou depistate este de 20 de persoane. Și în 2016, noi am luat în evidență 18 pacienți, două treimi au fost bărbați, ca limită de vârstă cel mai tânăr pacient are 16 ani, iar cel mai în vârstă are în jur de 50 de ani. Pacienții nou descoperiți sunt egal distribuiți la nivelul județului. Nu putem spune că predomină o anumită zonă, dar înregistrăm în continuare decese, dar la pacienții depistați tardiv”, a spus Zorescu.

În 2016, au fost înregistrate 6 decese la pacienți depistați în cursul acestui an.

La pacienții depistați la timp, care își urmează corect tratamentul, rata de supraviețuire este una foarte bună. Tratamentul asigurat este unul modern și de mare eficiență. În evidențele Secției de Boli Infecțioase sunt la ora actuală,în jur de 200 de pacienți. Ei și urmează corect tratamentul și aproape jumătate sunt din zona Fălticeni, urmează Suceava, Vatra Dornei, Câmpulung și Gura Humorului. Ca DSP, instituție care ne ocupăm de prevenție am dori să fim sprijiniți mai mult la nivelul autorităților centrale în acest sens. Ne dorim înființarea unui serviciu specializat la nivelul instituției noastre care să se ocupe cu această problemă și să poată fi mai aproape atât de pacienți cât și de restul lucrătorilor din sănătate publică în vederea diseminării acestor date de promovare a cunoștințelor”, a spus Zorescu.

Afirmațiile directorului adjunct au fost făcute în cadrul dezbaterii „Sărutul și îmbrățișarea nu transmit HIV. Ignoranța o face”, ce a avut loc la sediul Direcției de Sănătate Publică Suceava la care au participat membri ai Asociației Red Ribbon și voluntari de la mai multe licee din Suceava și Fălticeni. Întâlnirea a avut loc în apropierea zilei de 1 decembrie „Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA”.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*