Autorităţile sucevene au lansat în dezbatere publică Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU). Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. a prezentat, miercuri, draftul documentului strategic, întocmit în vederea depunerii proiectelor de finanţare din fonduri europene nerambusabile.
Potrivit primarului, obiectivele strategice ale SIDU sunt „pliate” pe Strategia „Europa 2020” şi vizează reducerea emisiilor de carbon cu 20%, până la finele deceniului; dezvoltarea colaborării cu mediul de afaceri, în vederea facilitării creşterii economice locale; dezvoltarea turismului în municipiul Suceava, pentru atingerea statutului de centru regional în domeniu; îmbunătăţirea cu 20% a calităţii serviciilor sociale, educaţionale şi de sănătate, precum şi asigurarea incluziunii sociale a grupurilor vulnerabile, în vederea creşterii eficienţei acestora, până în anul 2030; dezvoltarea durabilă a reşedinţei de judeţ, în vederea creşterii cu 12% a nivelului de trai într-un mediu sănătos; creşterea calităţii vieţii cu 15%, până în 2023, în vederea estompării fenomenelor demografice negative, estimate statistic.
Lungu precizează că este vorba despre o lucrare destul de amplă, care include portofoliul de proiecte ale municipiului Suceava, precum şi sursele din care va fi asigurată finanţarea acestora.
„Ne bazăm pe fondurile europene, în primul rând cele din POR şi POIM, şi de asemenea, pe fonduri guvernamentale, cât şi pe atragerea de investiţii private. Acest draft de strategie este în dezbatere publică, şi a rezultat în urma discuţiilor din cadrul grupurilor de lucru. Până la data de 30 iunie se pot aduce modificări, propuneri şi îmbunătăţiri. Este un document foarte important, iar în baza acestui instrument vom putea derula etapa următoare de atragere a fondurilor europene”, a precizează şeful administraţiei locale, menţionând că Strategia fost întocmită de firma Relians.
Conform primarului Ion Lungu, Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană este corelată cu priorităţile municipiului Suceava pentru perioada 2016-2021, cu prevederile privind dezvoltarea durabilă integrată; dezvoltarea reţelei de transport; îmbunătăţirea competitivităţii IMM; dezvoltarea turismului la nivel naţional; dezvoltarea patrimoniului natural şi politicilor de mediu; eficienţa utilizării resurselor regenerabile; îmbunătăţirea platformei sistemului de educaţie;îmbunătăţirea capacităţii administrative; dezvoltarea economică, reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de transport şi a celei de protecţia mediului.