Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Arhipescopia Sucevei și Rădăuților, din nou în instanță pentru retrocedarea pădurilor. Asul din mânecă: un document din 1869

padureArhipescopia Sucevei și Rădăuților vine în instanță pentru retrocedarea pădurilor cu un document din anul 1869. Direcția Silvică este chemată  din nou în instanță. Fondul bisericesc Religios a cerut Curții de Apel Cluj rejudecarea dosarului privind retrocedarea pădurilor Bucovinei pentru cele 166.000 de hectare.

like-facebookReprezentanții Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei-Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților au cerut instanției printr-o altă cale de atac rejudecarea acestei cauze pe motiv că au intrat în posesia unui act, respectiv a unui contract care ar fi fost încheiat între Ministerul de Finanțe în numele vistieriei de stat împărătești și regești, în baza Legii din 20 iunie 1868 sub rezerva aprobării preaînalte pe de o parte și Ministerul împărătesc și regesc pentru culte și învățământ în numele Fondului Religios gr.ort. Bucovinean, ca urmare a împuternicirii din 9 decembrie 1869, pe de altă parte, pentru vânzarea domeniilor de stat amintite.

doc1În document se specifică că vistieria de stat împărătească și regească vinde Fondului Bisericesc gr.ort bucovinean domeniul de stat de la Câmpulung și proprietatea de stat situată pe teritoriul comunelor Câmpulung, Sadova, Pojorâta, Dorna pe Djualău, Dorna Candreni, Breaza, Fundu Moldovei, Valea Putnei, Iacobeni, Cârlibaba, Ciocănești și Poiana Stampei.

Tot în același document se specifică că „domeniul de stat Zuzcka de la mănăstirea moldovenească Barnowski în Iași și respectiv moșiile de stat aflate pe teritoriul comunei Zuczka veche și Zuczka nouă, Lencăuți și Rohazna, așezate în proprietatea camerală a stăpânirii de stat, care proprietăți de stat, cu excepția hățișului aflat de mai mulți ani în fondul naval de mai târziu, aflat pe ambele maluri ale Prutului pe domeniul de stat Zuczka”.doc2

Potrivit actului depus la dosar de FBORB, prețul de cumpărare pentru toate aceste obiecte a fost stabilit la suma de 1.450.000 fr (un milion patru sute cinci zeci de mii de gludeni în monedă austriacă).

La Curtea de Apel Cluj a fost depusă o nouă solicitare a Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei (FBORB) – Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, prin care, în calitate de revizuent reclamant, cere revizuirea în apel a hotărârii rămase definitive prin care fundaţia nu a fost împroprietărită. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins în data de 26 noiembrie 2014 în mod irevocabil, ca nefondat, recursul declarat de Fundaţia Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei – Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, împotriva Deciziei din 13 noiembrie 2013 a Curţii de Apel Cluj, împotriva încheierilor pronunţate în 21 iunie 2012, 11 septembrie 2012 şi 17 septembrie 2012 ale Curţii de Apel Cluj, respingând ca nefondate şi recursurile înaintate de RNP Romsilva – Direcţia Silvică Suceava şi de către intervenienta Fundaţia Pro Fond Bis 1946 Semper, împotriva aceleiaşi decizii ale instanţei clujene. S-a respins, de asemenea, acordarea cheltuielilor de judecată pentru o persoană intervenientă. Decizia a fost irevocabilă, astfel încât, de acum încolo, s-a apreciat că pădurile din judeţul Suceava revendicate de FBORB vor rămâne în proprietatea statului român şi vor fi administrate de Direcţia Silvică Suceava.
doc3
După un proces ce a durat 14 ani, iniţiat de Fundaţia Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, proces de revendicare imobialiară deschis iniţial la Tribunalul Suceava, strămutat apoi la Timişoara trimis în apel la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dus spre rejudecare la Curtea de Apel Cluj şi revenit la Curtea Supremă, sentinţa finală nu a fost favorabilă iniţiatorilor acestui proces de retrocedare, cel mai important pentru judeţul Suceava şi, foarte probabil, unul dintre cele mai importante din ţară, în domeniul restituirilor imobiliare.doc4


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*