Miercuri 15 Mai 2024, Actualizat acum 135 zile 12:00 am

Lungu: În acest an vor fi asfaltate 85 de străzi

lunguPrimarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunțat că a fost definitivată, împreună cu aleșii locali, lista de modernizare pentru acest an. El a spus că în acest an vor fi reparate 200 de artere de circulație.

like-facebookAu fost luate în considerare 12 amendamente din partea consilierilor locali, iar lista care este finalizată o vom pune pe site-ul Primăriei să o vadă populația. În acest an vor fi asfaltate 85 de străzi, asfaltate, vor fi reparate prin plombare, 12 cu covoare asfaltice, 7 străzi vor intra într-un amplu program de modernizare –Mihail Sadoveanu, Bogdan Vodă, Lev Tolstoi, Constantin Moraru, 28 noiembrie, Micșunelelor și Stadionului. Avem aprobați indicatorii tehnici în CL, se lucrează pentru parte din ele la partea de proiectare. Alte 108 străzi nemodernizate, și aici aș face o mică paranteză, nu sunt străzi de pământ ci străzi întreține și au balast, au făcute rigole de scurgere a apei. Astăzi, avem 311 străzi, în 2004 când am câștigat alegerile locale erau 237 de artere de circulație, deci a crescut numărul cu 74 străzi noi. Acestea sunt în principal în zona Aleea Dumbrăvii, Tătărași, Autoservice, Zona Lanişte și Dealul Mănăstirii. Ne dorim să asfaltăm cât mai multe străzi nemodernizate”, a spus Lungu.

Potrivit edilului, 201 de artere, adică 65%, sunt asfaltate, iar 110, respectiv 35% sunt nemodernizate. Lungu a spus că odată cu creșterea numărului străzilor, asfaltarea se face după ce pe aceste artere de curculație a fost introdusă reţeaua de apă şi de canalizare. Pe de altă parte, există probleme de lămurire a statutului juridic al unora dintre noile căi rutiere, acestea din urmă nefiind proprietate a municipiului Suceava.

„Au avut însă prioritate la asflatare străzile principale și străzile pe unde se desfășoară transportul public local. Dacă ne uităm câți bani am cheltuit, am reparat cele două poduri și pasaje peste calea ferată, puteam asflata 20 de străzi nemodernizate. Am modernizat totuși vreo 15 artere de circulație pe fonduri europene și fonduri proprii”, a spus Lungu.

Primarul municipiului reședință de județ a subliniat că pentru strategia pe următorii 5 ani  vor fi alocate câte 5 milioane de euro pe an pentru infrastructură. El a spus că într-o primă fază, vizate sunt 40 de străzi, pentru care vor fi alocați în medie, câte 200.000 de euro. Acestea se vor adăuga celor 15 artere de circulație modernizate cu finanţare locală şi europeană.

Ca strategie, în următorii 5 ani vom aloca câte 5 milioane de euro pe an. Noi am accesat deja câte 2 proiecte de 8 milioane de euro din fonduri europene, pentru reparat străzi. În ideea că vom obţine măcar încă 8 milioane de euro, aceasta însemnă câte 200.000 de euro pentru fiecare din cele 40 de străzi. Cu fonduri proprii dar și bani europeni în 5 ani, aceste străzi vor putea fi modernizate”, a conchis Lungu.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*