Miercuri 27 Noiembrie 2024, Actualizat acum 331 zile 12:00 am

Pagube uriașe produse de fenomenele meteorologice, la Suceava, anul trecut

acoperis smuls de vant 18.44 (17)În anul 2015, prin Dispeceratul comun ISU-SAJ s-au gestionat 69.875 apeluri de urgenţă, parte din aceste apeluri fiind gestionate în conferinţă cu IPJ şi IJJ Suceava, Situaţii de Urgenţă, operatori economici specializaţi.

În anul 2015, au fost constituite 63 comisii mixte la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, astfel 35 comisii mixte pentru inventarierea pagubelor produse ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase și 28 comisii mixte constituite pentru evaluarea pagubelor în agricultură. În urma centralizării datelor cuprinse în documentele de evaluare, rezultă o valoare a pagubelor de aproximativ 77.264,42 mii lei.

like-facebookPentru asigurarea condiţiilor de trai au fost repartizate un număr de 2 module unor familii din localităţile: Forăşti şi Pătrăuţi. În acest moment CJSU administrează 44 module din care 13 module în stoc la Detaşamentul Rădăuţi și 31 module în folosinţă la CLSU-uri.

Disfuncții și nereguli constatate

Din totalul de 114 CLSU-uri doar 94 Comitete locale pentru situaţii de urgenţă au transmis Planurile locale pentru asigurarea cu resurse umane, materiale şi financiare pentru anul 2015. Nu toate Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă întocmesc rapoartele operative conform Anexei nr. 8 din Ordinul comun al MMP/MAI nr. 1422/192 din 2012 după manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase; Nu toate Planurile de evacuare la localităţi sunt actualizate şi/sau completate cu datele şi informaţiile necesare realizării evacuării populaţiei în condiţii de maximă siguranţă, nu sunt încheiate convenţii pentru asigurarea hranei şi apei în primele 72 de ore de la generarea situaţiei de urgenţă.

Propuneri pentru îmbunătățirea activității

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a trasat și o serie se sarcini pentru îmbunătățirea activității .Între aceste ase numără sensibilizarea autorităţilor publice locale şi implicarea acestora în asigurarea de resurse umane, financiare şi materiale pentru intervenţia promptă în situaţii de urgenţă. Remarcăm aici primarii comunei Poiana Stampei şi a oraşului Dolhasca care au alocat spaţii şi fonduri necesare înfiinţării a 2 puncte de lucru ISU, pregătirea în comun cu SGA în vederea cunoaşterii şi utilizării echipamentelor intrate în gestiunea acestora pentru intervenţia la inundaţii: diguri mobile, motopompe, maşină încărcat saci, etc și executarea unor exerciţii complexe, de cooperare cu implicarea agenţiilor cu atribuţii în gestionarea unor tipuri de riscuri.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*