Marti 07 Mai 2024, Actualizat acum 127 zile 12:00 am

FOTO! Prefectul de Suceava, colecționar înrăit. Vezi pentru ce a stârnit o pasiune!

colectie harasim8Prefectul județului Suceava, Constantin Harasim, este unul dintre puținii colecționari de antichități din cetatea Sucevei. De-a lungul anilor a adunat zeci de obiecte, care din care mai interesante, de la obiecte de mobilier, aparate de radio, pendule, vase de lemn, ceasuri, casete de bijuterii, căni, ulcioare, căruțe trase de cai și tablouri.

În funcție de obiect, acestea sunt din lemn, bronz, argint, alamă sau țesătură. Reprezentantul Guvernului în teritoriu susține că nu a ținut niciodată o evidență a banilor cheltuiți pentru achiziționarea lor, dar că acestea au fost adunate în timp din țară sau din străinătate, de cele mai multe ori de la târguri de profil. Pentru prefectul județului, pasiunea pentru a colecţiona obiecte atinse de patima timpului a venit printr-o pură întâmplare. A cumpărat, din talcioc, un vas de bronz fără să ştie că obiectul era din perioada interbelică. De atunci au trecut mai bine de 20 de ani, timp în care colecţia lui s-a îmbogăţit considerabil și are câte o poveste pentru fiecare obiect pe care îl deţine. Câteva din obiectele de colecție sunt expuse în biroul său din cadrul instituției pe care o reprezintă.

colectie harasim9„Antichităţile sunt considerate a fi cele mai bune investiţii, deoarece acestea spre deosebire de alte obiecte îşi măresc valoarea în timp. Sunt doar colecţionar, iar fiecare obiect are povestea lui interesantă și păstrează file nescrise din istorie. Definiţia colecţionarului este una singură: colecţionarul cumpără şi nu vinde niciodată, dar e puţin mai complicat pe vremurile acestea. Așa ceva nu se găsește în comerț. Singurele locuri sunt târgurile de antichități unde se adună persoane cu aceeași pasiune ca și mine. Îmi place să merg la târguri, nu numai de antichități, unde vin oameni care vând lucruri foarte vechi care pentru ei nu mai au o valoare dar care pentru un colecționar obiectul acela este ceva aparte. La birou am doar 2% din colecția pe care o dețin, restul sunt acasă. Am adunat de-a lungul anilor numeroase obiecte care aparțin inclusiv perioadei interbelice. Pasiunea pentru a colecționa este ca un fel de delectare, de relaxare dacă aș putea spune … Sunt multe lucruri luate din întâmplare. Mergând la un târg nici nu știi ce găsești… Principalul scop al colecției este plăcerea personală”, ne-a spus prefectul județului Suceava.like-facebook

Harasim a mai amintit că între exponatele din biroul său cel mai vechi obiect este o goarnă folosită de Regimentul Dorobanților la 1.900 și care are prins inclusiv primul tricolor al românilor. Un alt obiect valoros este o pendulă de perete care costă 10 milioane de lei vechi, din Olanda, dar și o pendulă achiziționată din Germania.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*