Șefa Gărzii de Mediu Suceava, Adriana Iordache, a declarat, joi, că responsabilitatea pentru gestionarea deșeurilor municipale aparține administrațiilor publice locale, care, prin mijloace proprii sau prin concesionarea serviciului de salubrizare către un operator autorizat, trebuie să asigure colectarea inclusiv, colectarea separată, transportul, tratarea,valorificarea și eliminarea finală a acestor deșeuri.
În prezent, primăriile acționează preponderent în mod individual pentru asigurarea salubrizării. Până la finalizarea proiectului „Sistem Integrat de Management al Deșeurilor în județul Suceava” prin implemenatarea unor proiecte sau ca urmare a unor inițiative private, s-au realizat stații pentru sortarea și transferul deșeurilor municipale.
În anul 2015, au funcționat, potrivit comisarului șef Adriana Iordache, patru stații de transfer al deșeurilor aparținând de Consiliul Local Gura Humorului, Consiliul Local Vatra Dornei, Consiliul Local Rădăuți, Sc Ritmic Com SRl Suceava-punct de lucru Ilișești, linie de sortare și balotare aparținând de Consiliul Local Siret, platformă pentru sortarea deșeurilor aparținând de Sc Diasil SRL Suceava și Sc gospodărire Orășănească SA Vatra Dornei.
Pe lângă aceste amenajări, în vederea reducerii de deșeuri eliminate s-a recurs și la recuperarea manuală prin sortare a unor cantități suplimentare de deșeuri reciclabile, pe unele spații de stocare temporară construite în județul Suceava,ca alternativă pentru eliminarea deșeurilor municipale până la finalizarea celor două depozite ecologice. Ea a amintit că în județul Suceava nu sunt amenajări pentru compostarea deșeurilor biodegradabile.
În județul nostru au funcționat 7 depozite de mediu municipale neconforme și 136 de spații de depozitare în mediul rural. Acestea și-au încetat activitatea în mod treptat, în județ nu a mai rămas niciun depozit de deșeuri funcțional.
În cursul anului 2015, au funcționat cinci spații de stocare temporară a deșeurilor, maximum un an, autorizate pe linie de mediu. Este vorba de cel aparținând SC Diasil Service SRL cu spații de stocare la Gura Humorului și Ipotești, municipiul Fălticeni-la Antilești, SC Ritmic SRL-Ipotești, SC Servicii Comunale SRL Rădăuți .
Iordache asubliniat că în urma desfășurării diferitelor activități economice rezultă o serie de deșeuri cu caracter periculos sau nepericulos. Generatorii de deșeuri industriale gestionează prin mijloace proprii sau prin contracte încheiate cu operatori economic specializați și autorizați valorificarea sau eliminarea prin depoiztare/incinerare a deșeurilor produse.