În miezul iernii, temperatura din casele dornenilor a scăzut la aproximativ 17 grade Celsius. Cel puţin aşa ne-a spus primarul oraşului Vatra Dornei, Ilie Boncheş. Motivul ar fi legat de centrala termică a oraşului, veche de 12 ani, care nu mai dă randament.
„Sunt 2.000 de apartamente, dar şi instituţii publice, şcoli, grădiniţe racordate la sistemul centralizat”, a spus primarul. În plus, şi parte dintre hotelurile din Vatra Dornei depind de centrala oraşului.
„Sunt racordate hotelurile Călimani, Bradul şi Carol”, a completat primarul.
Turişti ţinuţi în frig
Pentru că sunt sărbătorile de iarnă pe rit vechi, structurile de cazare sunt ocupate în proporţie de 70%, ceea ce însemnă că mulţi dintre turişti stau în frig.
Problemele au apărut la sfârşitul lunii decembrie 2015, dar s-au acutizat ieri. Centrala termică a oraşului are două cazane care funcţionează pe bază de rumeguş, care însă nu pot asigura confortul termic al abonaţilor. Cel de-al treilea cazan funcţionează pe bază de combustibil lichid uşor, însă Primăria nu dispune de fonduri ca să-l pună în funcţiune. „Temperatura în centrală este în momentul de faţă la limita de jos”, a completat Boncheş.
Ca să rezolve problema, alesul local a solicitat ajutorul Consiliului Judeţean. Primăria are nevoie de 500.000 de lei ca să asigure încălzirea oraşului până la sfârşitul sezonului rece.
„Am cerut banii de la Consiliul Judeţean. Aşteptăm să vedem dacă ne aprobă. În situaţia în care nu primim banii, vor căuta alte variante”, a declarat primarul.
Ilie Boncheş a mai spus că oraşul mai are o centrală termică pe gaz care a fost construită în 2008 prin programul «Suceava – utilităţi şi mediu la standarde europene». Problema este că centrala nu poate fi folosită pentru că magistrala de gaz nu a ajuns încă până la Vatra Dornei.
Peste 2.000 de apartamente, racordate la sistemul centralizat, au rămas în frig. Lor li se adaugă şi trei hoteluri, dar şi unele pensiuni.
Sursa: ziarulevenimentul.ro