Prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim, a înmânat, joi, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural ce a avut loc în sala “Bucovina” a Palatului Administrativ, diploma de excelenţă generalului de brigadă (r) Zaharie Cojocaru, preşedinte al Filialei Judeţene „Petru I Muşat” a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, precum şi nominalizarea în “Cartea de Onoare a Valorilor Bucovinene”, drept recunoaştere a activităţii excepţionale.
Nu s-au făcut publice și criteriile de acordare a acestei diplome, dar prefectul județului este singura persoană care decide cui se acordă o astfel de de diplomă.
Prefectul județului a ținut să acorde diploma generalului de brigadă după ce, nu demult, reprezentantul Guvernului în teritoriu a primit o diplomă din partea acealeași asociații în fruntea căreia se află generalul Cojocaru.
Deși susține că la Suceava s-a implicat în gestionarea evenimentelor din decembrie 89, martori oculari susțin că aici nu a fost niciun fel de Revoluție, iar eliberarea certificatelor de revoluționar a fost doar o făcătură.
„Sunt mândru că îl avem printre noi pe domnul general de brigadă în rezervă Zaharie Cojocaru pentru a fi nominalizat în Cartea de onoare a valorilor bucovinene. Acest lucru îl motivez prin faptul că domnul general a făcut lucruri deosebite în zona Bucovinei, a fost peste 20 de ani comandantul care a condus, instruit şi mobilizat apărarea civilă în judeţul Suceava şi tot ce ţine de această structură. Îl respectăm acordându-i această diplomă de excelenţă”, a spus în fața membrilor Colegiului, Constantin Harasim.
La rândul său, generalul Zaharie Cojocaru a mulțumit pentru diploma acordată, precizând că este un moment unic în viața sa.
„M-am ocupat de-a lungul timpului de la gestionarea evenimentelor din decembrie 1989 din Suceava şi după trecerea mea în rezervă la cerere în 1992. M-am ocupat de pregătirea premilitară a tineretului de la Salut voios de pionierpână la cei care astăzi, au funcţii de răspundere”, a spus Zaharie Cojocaru.
El a fost trecut în în rezervă în 1992,generalul Zaharie Cojocaru este unul din cei care se ocupă cu organizarea de simpozioane și chiar se implică în organizarea de manifestări dar este și prezent la sărbătorirea Zilei Naţionale a României, Ziua Unirii Principatelor, Ziua Eroilor Neamului sau ziua Drapelului Naţional.În 2013 ,alături de contraamiralul în rezervă Ioan Ivanaşciuc, dar şi cu alţi destoinici ofiţeri pensionari au organizat un simpozion dedicat Zilei Forţelor Navale. Mai pe româneşte, au serbat Ziua Marinei la Suceava. Tot atunci au susţinut comunicări contraamiralul (r) Ioan Ivanaşciuc, generalul de brigadă (r) Zaharie Cojocaru, colonelul (r) Viorel Horodenciuc şi colonelul (r) Mihai Bursuc.
A fost oficiată şi o slujbă religioasă în memoria eroilor marinari şi a fost sfinţită Coroana (Ancora cu flori) care a fost, după obiceiul marinăresc, lansată pe apă, pe rîul Suceava. La dezbateri s-a discutat despre strategiile UE şi NATO în zona maritimă şi fluvială a României, despre forţele navale şi dotarea acestora, despre rolul şi misiunile puşcaşilor marini în operaţiuni speciale sau de combatere a terorismului.