La Mănăstirea Dragomirna, maicile nu știu numai să se roage, ci le poți găsi și cu furca în mână. Chiar dacă soarele era dogorâtor, zilele trecute, pe terenurile complexului monahal se muncea de zor. Maicile au adunat fân pentru animalele din gospodărie.
Mănăstirea Dragomirna este un complex mănăstiresc fortificat din România, construit în perioada 1602-1609 în satul Mitocu Dragomirnei de către mitropolitul Anastasie Crimca al Moldovei. Ea este situată în apropierea pădurii Dragomirna, la o distanță de 12 km nord de orașul Suceava. Biserica mănăstirii are hramul Pogorârea Sfântului Duh (Munca la mănăstire nu este o necunoscută.
Aici, se muncește de zor de cum se face ziuă și până seara târziu, iar atunci când este ora de rugăciune, maicile sunt și acolo prezente.
„Da, cu ajutorul lui Dumnezeu facem de toate. În mănăstire e bine să faci de toate, iar pentru cei mari e bine să înceapă de jos. Întâi ești ascultător până când ajungi în postura chiar și de stareț a mănăstirii, mai bine zis de econom. Muncim, ne rugăm pentru cei care vin în pelerinaj la mănăstirea noastră cu drag, ne facem datoria față de Dumnezeu. Suntem o candelă aprinsă la Dragomirna care speram să ardă continuu, sute de ani. Nădăjduim în mila lui Dumnezeu că vom avea putere și că Dumnezeu se va milostivi de noi pentru ca mănăstirea să trăiască și să aibă viețuitori pentru câteva sute de ani”, ne-a destăinuit una dintre maici.
Mănăstirea Dragomirna nu se va oglindi prea repede în lacul din apropiere, așa cum ştiau credincioșii și turiștii care au fost în vizită până acum vreo doi ani. Lacul a fost secat pentru a putea fi făcute lucrări de curățare și de apărare numai că din lipsa banilor mănăstirea nu are bani pentru a fi scos mâlul și buruienile. Mai mult, și terenul din partea stângă a lacului s-a surpat și a afectat lucrarea. Tot din lipsa banilor, maicile de la complexul monahal nu pot face drenarea terenului.