Aproximativ 1200 de elevi de la 18 școli din județul Suceava au participat, miercuri, la un marș de protest în vederea sensibilizării opiniei publice și a factorilor de decizie în vederea diminuării obstacolelor și de prevenire a consumului de droguri, plante etnobotanice, violență, tutun și accidente rutiere.
Acțiunea a fost organizată de Asociația de ajutorare a copiilor și tinerilor dotați și din Sistemul de Protecție a Copilului aflat în dificultate „Euroactiv” în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Județului, Palatul Copiilor, Inspectoratul de Poliție al județului, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina”, Asociația „Alecs Group” Suceava, Societatea de Cruce Roșie Suceava. Marșul de protest a fost, așa cum și-au dorit organizatorii, Anti-violență , Anti-drog, Anti-tutun și de prevenire a accidentelor rutiere în cadrul acțiunii „Fii conștient, nu dependent”.
Acțiunea de protest a avut loc pe traseul Esplanada Casei de Cultură-Prefectura Suceava-Primăriei-Inspectoratul de Poliție-Spital și retur și se desfășoară în cadrul „Săptămânii Naționale a Voluntariatului”.
Evenimentul a debutat cu stângul în sensul că deși, organizatorii și-au dorit să includă și simularea unui acccident rutier pe drum, aceștia aveau să constate că Primăria Suceava nu a fost de acord ca circulația rutieră să fie blocată pentru a se desfășura un astfel de moment. Președintele Asociației Euroactiv, Mihai Greciuc a cerut chiar sprijinul prefectului județului, Constantin Harasim, pentru a le cere sprijinul în soluționarea acestei situații. În cele din urmă, reprezentanții ISU au decis ca simularea unui accident rutier să se desfășoare pe spațiul verde din apropierea Palatului Administrativ unde copii au putut vedea cum se intervine în cazul unui accident soldat cu rănirea mai multor persoane.
Și președintele Asociației Alecs Gropu, Constantin Alecsa, și-a exprimat nemulțumirea față de refuzul Primăriei de a autoriza în totalitate desfășurarea activiității mai ales că „aveam prevăzută simularea unui accident rutier cu două mașini fumigene, însă până la urmă am folosit autoturismul meu”.
Trebui apreciată implicarea directă a cadrelor militare de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență care s-au implicat în sprijinirea acestei acțiuni, dar și a cadrelor medicale prezente, inclusiv a medicului UPU de la Spitalul Județean Sf Ioan cel Nou din Suceava, Anca Miruna Brădățan.
Sute de pacarde anti-violență purtate de elevi
Elevii s-au adunat pe Esplanada Casei de Cultură după care au pornit pe traseul stabilit.
,, Scopul acestei acțiuni este de a educa elevii și tinerii privind valorile morale sănătoase ale societății, transmiterea mesajului ca școala și partenerii educaționali implicați activează pentru combaterea violenței, indiferent de formele de manifestare și impunere, am dorit să promovăm un exemplu de bune practici privind voluntariatul și implicarea elevilor în activități extrașcolare. Prin acestă manifestare am dorit să tragem un semnal de alarmă în privința acestui fenomen antisocial destul de prezent în școlile românești. De la Colegiul Economic ,,Dimitrie Cantemir,,au participat 100 de elevi alături de profesori și cadre didactice”, ne-a spus Ecaterina Daniela Foit, responsabil al Comisiei de prevenire și combatere a violenței în școli care a precizat că unitatea de învățământ pe care o reprezintă a mai participat la activități similare.
La rândul său, Ceică Loredana, inspector școlar a declarat că inițiativa Asociației Euroactiv este una lăudabilă , „a fost o mobilizare extraordinară de forțe și apreciez modul de colaboare dintreIȘJ, școlile participante, Inspectoatul de Poliție și Inspectoratul de Jandarmi precum și pompierii. Sperăm ca activitățile propuse-marșul, flach mobul,simularea accidentului rutier vor sensibiliza elevii, participanții și vor modifica în bine conduita din afara și din interiorul școlii,conștientizând astfel elevii se pot exprima prin dans dar și alte activități educative”.
La marșul de protest,elevii au purtat pancarde inscripționate cu sloganuri anti-violență, anti-tutun și anti-drog, iar pe traseu ei au scandat „Stop violența!”.
Vicepreședintele Asociației Euroactiv, Romeo Bolohan, a declarat că acțiunea împotriva violenței a demarat în anul 2011 și a adunat circa 350 de elevi iar în anii care au urmat numărul celor care au ținut să participe a crescut foarte mult. „În anul 2013 am avut 800 de elevi iar anul trecut aproximativ 1000.Și în acest an, 1200 ceea ce demonstrează că există un interes foarte mare atât din partea profesorilor dar și a elevilor să fie alături de noi.Este important să se înțeleagă mesajul nostru, se sensibilizare a opiniei publice privind fenomenul violenței în general, apoi a alcoolului,drogurilor și tutunului”, a spus Romeo Bolohan.
Și polițiștii sprijină acțiunile de prevenire a violenței. Purtătorul de cuvânt al IPJ, Ionuț Epureanu a spus că a participat la numeroase acțiuni de acest gen în școli și că astfel de activități au fost privite cu interes.
„În primele trei luni ale acestui an se înregistrează un trend descendent la acest capitol . Datele poate nu sunt relevante dar este îmbucurător ca atunci când ajunge copilul acasă,părintele să nu îl vadă cu un plasture aplicat de la cabinetul medical sau cine mai știe ce este mult mai bine când participă la competiții și aș mai adauga că elevii vin la astfel de activități pentru că le place”, a spus Epureanu.