Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

FOTO Gest de solidaritate la locul în care a fost sediul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Zeci de persoane au scotocit printre rămăşiţe. Vezi ce au găsit!

urmari incendiu seminar (13)Zeci de persoane s-au solidarizat și au venit să ajute la decongestionarea locației unde a fost sediul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și a Seminarului Teologic Suceava. Vineri, la locul respectiv se mai aflau pompierii militari care încă interveneau pentru a  înlătura orice risc şi pentru stinge o eventuală scânteie care ar fi rămas printre fiarele și lemnele  rămase în urma incendiului care a cuprins, joi dimineață, întregul imobil.
like-facebookIPS Pimen, arhiepisopul Sucevei și Rădăuților, a rămas în continuare tăcut și a privit prin molozul rămas în urma sinistrului.  Angajați ai Domeniului Public și de la Salubrizare din cadrul Primăriei Suceava, ai firmei Diasil, ai Fondului Bisericesc Religios,  preoți din județ, enoriași de la biserici din Suceava  au ținut să ajute, vineri, la curățirea locației distruse de incendiu. Nu au putut scoate mai nimic în afară de cărți religioase, cărți din Biblioteca Arhiepiscopeii sau a Seminarului Teologic, dar și aceastea nu vor mai putea fi folosite din cauză că au ars sau sunt pline de tăciune.  Directorul executiv al Domeniului Pubic din Primăria Suceava, Verginica Lazăr, ne-a spus că se recuperează ce se mai poate, restul se cară pentru a se curăța zona.
Lemnul ars este dus la Azilul de bătrâni al Arhiepiscopiei pentru a fi folosit ca lemn de foc, iar fierul este dat deoparte. Vrem să terminăm astăzi și se va reuși pentru că s-au adunat mai mulți oameni și este o solidaritate umană”, ne-a spus directorul executiv.

Arhiva Arhiepiscopiei era foarte importantă pentru IPS Pimen. Au ars toate actele originale inclusiv cele care țineau de procesul pe care Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților îl avea pentru  suprafețele de pădure revendicate  și pentru care se judecă de ani buni.  Au putut fi recuperate din dezastru și intacte pecetea și Sf Moaște care se aflau în paraclis din interiorul clădirii.
 Costel Andronic este  arondat Bisericii Sf Vineri din Suceava însă nu a putut sta indiferent situației .

Îmi pare rău că vedem așa ceva în fața ochilor. Am venit să fiu alături de preoți, trebuie să fim alături nu numai în clipele frumose, ci și la greu. Am scos doar cărți. Aici a fost biblioteca Arhiepiscopiei. Nu a rămas nimic, ci doar niște cărți,  dar nu cred că se va mai recupera ceva din ele”, ne-a spus suceveanul.
Preotul Marici Mihai de la Biserica din Vârfu Dealului a venit din proprie inițiativă să dea o mână de ajutor.

„Este un  necaz mare pentru biserică în primul rând.  Rămâi fără cuvinte  când ai așa ceva în fața ochilor. Biserica trebuie să rămână unită și la bine și la greu. Să ne amintim că IPS Pimena fost alături de oameni la inundații, a ajutat la ridicarea caselor, s-a implicat, nu a putut sta deoparte de oameni. Nici noi nu putem sta indiferenți față de această situație”, ne-a spus preptul Marici Mihai.

Potrivit unei evaluări preliminare pompierii au precizat că au ars în totalitate clădirea seminarului (compusă din săli de curs, spaţii de cazare, bucătărie, sală de mese), dar şi birourile Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, cu o suprafaţă construită de 936 de metri pătraţi şi suprafaţa desfăşurată de 2.700 de metri pătraţi. Flăcările au mai cuprins clădirea centralei termice pe 169 de metri pătraţi şi un alt corp de clădiri în care se aflau o şcoală de muzică şi depozite de cărţi, pe o suprafaţă de 200 de metri pătraţi.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*