Sucevenii Iustina Crăciun şi Tudor Costel Creţu se numără printre medaliaţii de aur ai României la Olimpiada Internaţională de Astronomie de la Suceava. Iustina a mai fost premiată şi pentru sprijinirea organizării olimpiadei din partea elevilor. Evenimentul a avut loc, duminică seară, în Parcul Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, situat vizavi de Observatorul Astronomic.
Festivitatea de premiere a fost precedată de un inedit spectacol susţinut de formaţii artistice de tineri din judeţul Suceava. De la eveniment nu au lipsit autorităţile locale, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale, conducerea Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava.
„Veţi fi viitorii cercetători de pe planetă.Vă urez succes şi vă mai aşteptăm la Suceava”, a spus inspectorul şcolar general al ISJ Suceava, Gheorghe Lazăr.
Singura probă care nu putut fi susţinută de echipajele prezente la olimpiadă a fost cea de pe cer dat fiind faptul că noaptea programată a fost înnorat. Astfelcă elevii şi studenţii care au ţinut să vadă stele şi inclusiv Steaua Polară de la Mănăstirea Putna nu au avut noroc.
Din lotul olimpic român cel mai mare punctaj l-a obţinut Denis Turcu, el fiind, de altfel, câştigătorul absolut al olimpiadei internaţionale, câştigând şi premiul special la proba observaţională. De asemenea, suceveanul Tudor Costel Creţu a obţinut medalia de aur şi premiul special la proba teoretică, în timp ce fălticeneanca Iustina Crăciun, medaliată cu aur, a fost premiată şi pentru sprijinirea organizării olimpiadei din partea elevilor.
,,Sunt foarte fericit. Sigur că m-am pregătit, însă a fost destul de greu. E un pas înainte şi pentru mine. Am avut poate emoţii la debut, însă nu trebuie decât să te concentrezi pe ceea ce faci şi e bine”, ne-a spus Denis Turcu.
Din cele două loturi olimpice române, formate din câte cinci concurenţi, au mai câştigat medalii de aur Paul Andrei Drăghiş, Andrei Cuceu şi Andrei Răduc.Cei patru iranieni care au obţinut medalii de aur sunt Yazdan Babazadeh Maghsoodlo, Shahabeddin Mohin, care a primit şi premiul special pentru cea mai bună analiză a datelor, Ali Zeynali şi Alireza Alavi care a câştigat şi premiul pentru soluţii inovative în analiza datelor.
Medalii de aur au câştigat, de asemenea, Wang Fan Francis şi Mark Theng din Singapore, Ivan Tanasijevic din Serbia şi Sheshansh Agrwal din India.
Cele mai multe medalii de argint, şase, le-a obţinut echipa olimpică a Iranului, fiind urmată de India şi România cu câte patru medalii, de Rusia, China, Indonezia şi Polonia cu câte trei medalii, de Thailanda, Coreea de Sud, Singapore şi Armenia cu câte două medalii, iar câte o medalie de argint au obţinut concurenţi din Bulgaria, Kazahstan, Canada, Ucraina, Serbia şi Belarus.
Concurenţi din lotul Rusiei au obţinut patru medalii de bronz, în timp ce câte trei medalii de bronz au obţinut loturile olimpice ale Indoneziei, Slovaciei, Thailandei, iar câte două medalii au fost câştigate de Armenia, Singapore, China, Cehia, Polonia, Brazilia, Ucraina, Coreea de Sud, Canada şi Serbia. Câte o medalie de bronz a fost câştigată de concurenţi din loturile olimpice ale Ungariei, Statelor Unite ale Americii, Lituaniei, Sloveniei, Sri Lanka şi Greciei. Totodată au fost acordate 35 de menţiuni.