Sâmbătă 27 Aprilie 2024, Actualizat acum 117 zile 12:00 am

Chirurgia herniilor inghinale la copii

Dr. Adnana Dina Jaramani Toma, medic primar Chirurgie pediatrică, Arcadia

Hernia reprezintă cea mai frecventă patologie pentru care se intervine chirurgical la copil. Este un defect congenital. Practic, un orificiu prezent în viaţa intrauterină nu s-a închis, ducând astfel la o comunicare anormală între două compartimente – abdomen şi scrot la băiat, abdomen şi labie la fetiţă. Prin această comunicare poate intra în intestin grăsimea care înveleşte intestinele sau ovarul la fetițe; în unele cazuri poate doar să se scurgă lichid dând naştere unui hidrocel la băieţi.

Este mai frecventă pe partea dreaptă, dar poate fi şi bilaterală şi de 3 – 5 ori mai frecventă la băieți faţă de fete.

De multe ori hernia este diagnosticată de la naștere, dar poate fi remarcată și mai târziu, odată cu ridicarea copilului în picioare și debutul mersului sau cu ocazia oricărei manevre care măreşte presiunea intraabdominală – constipaţie, diaree, tuse, strănut, plâns, scremut.

De regulă, părinții se adresează medicului cel mai frecvent în primul an de viaţă al copilului, cu incidenţă maximă în primele 3 – 6 luni.

 

Hernia necomplicată este asimptomatică, adică nu doare. Clinic se observă o umflătură la nivelul regiunii inghinale pe una sau ambele părţi, care creşte în volum dacă copilul este agitat şi scade sau chiar dispare dacă acesta este liniştit, sau prin simpla apăsare sau o asimetrie la nivelul organelor genitale externe.

Există şi semne indirecte – palparea unui cordon spermatic îngroşat sau evidențierea prin palpare a orificiului inghinal.

Copiii mai mari pot acuza o senzaţie de disconfort/durere la nivel inghinal sau scrotal/labial în timpul exerciţiilor fizice intense.

De obicei, diagnosticul este stabilit cu ajutorul anamnezei şi a examenului clinic, nefiind necesare investigaţii suplimentare. Poate fi efectuată totuşi o ecografie inghinală, care poate vizualiza abdomenul cu organele interne, integritatea anselor intestinale şi a ovarelor, un orificiu inghinal lărgit, precum şi conținutul sacului de hernie.

 

Dacă pacientul prezintă o răceală sau o diaree, atunci pot exista modificări locale care pot duce la complicaţii, adică hernia se încarcerează sau se strangulează; asta înseamnă că organul care pătrunde prin peretele abdominal în sacul de hernie se blochează şi nu se mai poate retrage.

Clinic, aceste complicaţii se traduc printr-o umflătură care nu se reduce, nu mai poate fi împinsă înapoi, începe să-şi schimbe culoarea (devine violacee), iar copilul plânge, este agitat, are dureri, apar vărsături, stare septică sau chiar absenţa tranzitului pentru materii fecale şi gaze.

În acest caz părinţii trebuie să apeleze la un chirurg pediatru de urgenţă.

 

O hernie inghinală se poate rezolva spontan într-o proporţie mică în primele luni de viaţă, însă dacă acest lucru nu are loc, intervenţia chirurgicală este mereu indicată după 6 luni.

Dacă însă vorbim despre o hernie la fetiţă, unde poate pătrunde ovarul şi suferi leziuni, până la pierderea gonadei, atunci intervenţia capătă caracter de relativă urgenţă, fiind indicată cât mai curând din momentul diagnosticului.

De asemenea, este necesară operaţie de urgenţă în cazul herniilor complicate.

 

Tratamentul chirurgical se poate realiza în Arcadia atât clasic, cât şi laparoscopic. Pentru programare, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center.

www.arcadiamedical.ro

 

 

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*