Miercuri 29 Mai 2024, Actualizat acum 149 zile 12:00 am

Adrian Haralambie Bidu, vicepreședinte ANPM: „În România nu a ajuns norul radioactiv! Populația nu are motive de îngrijorare!”

Nivelul radioactivității mediului, din România nu a fost afectat de recentele explozii din Ucraina. Vicepreședintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Adrian Bidu dă asigurări că Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM) monitorizează permanent aerul, atât prin intermediul stațiilor automate de monitorizare a dozei gama, cât și prin analize de laborator.

În România nu a ajuns norul radioactiv! Nu exista motive de îngrijorare pentru populatie! Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM) monitorizează permanent aerul, iar în perioada 15.05 – 19.05.2023 nivelul radioactivității mediului în România s-a încadrat în valori normale”, a declarat Adrian Haralambie Bidu, Vicepreședintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.

Potrivit specialiștilor din cadrul laboratoarelor ANPM, datele înregistrate în ultima săptămână se situează în domeniul de variație al fondului natural, specific acestei perioade, iar monitorizarea atentă a evoluției situației radioactivității mediului, coroborată cu direcția curenților de aer se face continuu.

În cazul oricărei depășiri, în conformitate cu prevederIle OM nr. 1978/2010, laboratoarele din cadrul RNSRM notifică ANPM, iar după validarea datelor (ca urmare a remăsurărilor imediate), acestea sunt comunicate către factorii de decizie naționali: CNCAN, IGSU-MAI, MApN; de asemenea datele sunt transmise permanent și către Comisia Europeană, pe platforma EURDEP.

„Este nevoie de aceste precizări, pentru ca populația să nu fie îngrijorată de anuntul Agenției Naționale de Protecția Mediului din Polonia, potrivit căruia norul radioactiv provocat de atacul cu rachete lansat de Rusia asupra unui depozit ucrainean de muniție a ajuns în aerul din Polonia. În România nu au fost detectate creșteri ale radioactivității”, subliniază vicepreședintele ANPM.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*