Marti 23 Aprilie 2024, Actualizat acum 113 zile 12:00 am

5 momente memorabile din istoria tenisului

Tenisul se numără printre cele mai populare sporturi, având un număr mare de practicanți, dar și mai mare de privitori. Ritmul rapid în care se desfășoară fiecare duel, ambiția, spiritul de sacrificiu, excelența atletică sunt numai câteva dintre argumentele „sportului alb”.

Foarte căutate sunt și rubricile de ponturi din tenis, de pe site-urile de profil, acolo unde sunt analizate meciurile din perspectiva jucătorilor implicați. Unii sunt deja superstaruri la nivel planetar, iar alții aspiră la acest statut. De numele vedetelor sunt legate momente de referință din istoria fascinantă a acestui sport, al căror top 5 cuprinde următoarele episoade:

Wimbledon 2008: Roger Federer vs Rafael Nadal

Rivalitatea dintre Roger Federer și Rafael Nadal a fost una dintre cele mai longevive și cele mai spectaculoase din tenis. Elvețianul și spaniolul s-au duelat direct sau de la distanță timp de două decenii, ambii fiind jucători incredibil de talentați. Suprafața favorită a lui Federer a fost cimentul, iar Nadal s-a simțit mai bine pe zgură. Nadal a obținut mai multe succese directe, una dintre victorii fiind obținută după un meci „nebun”, desfășurat la Wimbledon, în 2008. Ibericul s-a impus la capătul a 4 ore și 48 de minute de luptă intensă, în care și el, și Nadal au folosit tot „arsenalul” avut la dispoziție, de la lovituri în forță la execuții de finețe.

Wimbledon 2010: John Isner vs Nicolas Mamut

Tenisul este un sport extrem de solicitant atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Jucătorii au nevoie de viteză, rezistență și tehnică pentru a ajunge și a se menține în elită. În turneele de Grand Slam, un meci la masculin se poate întinde pe 5 seturi, în timp ce la feminin se joacă 2 seturi din 3. În medie, un meci între băieți ține 3 ore, cu o oră mai mult decât în cealaltă competiție. Vorbim despre un meci obișnuit, pentru că între Isner și Mamut a fost o confruntare ieșită din comun: Isner a învins cu 6-4, 3-6, 6-7, 7-6 și … 70-68, după 183 de ghemuri jucate în 11 ore și 5 minute.

Retragerea lui Andre Agassi

Andre Agassi este considerat de mulți drept cel mai bun jucător de tenis din toate timpurile. Într-o carieră care s-a întins pe mai mult de 20 de ani, Agassi și-a pus în vitrină toate trofeele de Grand Slam, având un procentaj al victoriilor de 76,05%, din 1.144 de meciuri ca profesionist. Pe lângă performanțele sportive, americanul a avut un stil de joc și un fel de a fi iubite de milioane de fani din întreaga lume. În mod normal, în momentul retragerii din 2006 au curs multe lacrimi, atât din ochii tenismenului, cât și ai suporterilor săi.

Duel între surori. Al 23-lea Grand Slam pentru Serena

Serena Williams a dominat sportul alb ca nicio altă sportivă. Americanca a câștigat al 23-a titlu de Grand Slam la data de 28 ianuarie 2017, învingând-o în finala de la Australia Open chiar pe sora sa, Venus, cu 6-4, 6-4. Astfel, Serena a depășit recordul stabilit de Steffi Graf. Rămâne de văzut dacă ștacheta va fi doborâtă atât de curând de un jucător sau de o jucătoare de tenis. Rafael Nadal are 22 de titluri, Novak Djokovic – 21, iar Roger Federer – 20. Ultimul s-a retras în acest an.

Amendă de 92.000 de dolari pentru o tiradă de insulte

Au existat și episoade de care Serena Williams nu își amintește cu mândrie. În 2009, în semifinalele US Open, Serena a întâlnit-o pe Kim Clijsters. Avea de recuperat un set pierdut și servea la 5-6, 15-30, când arbitrul a considerat că a făcut dublă greșeală. Ce a ieșit din gura campioanei nu poate fi reprodus. Spunem doar că a bătut recordul la numărul de „f-cking” rostit într-un minut. Totul a culminat cu amenințarea că îi bagă oficialului mingea de tenis pe gât. În ziua următoare, Serena Williams a fost amendată cu 10.000 de dolari de USTA și cu 82.000 de dolari de ITF. Sportiva a considerat amenzile ca fiind nedrepte și sexiste.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*