Sâmbătă 20 Aprilie 2024, Actualizat acum 110 zile 12:00 am

A murit unul dintre cei mai apreciați lingviști români. Este profesorul care a format generații de jurnaliști

Stelian Dumistrăcel, unul dintre cei mai apreciaţi lingvişti români, s-a stins din viaţă vineri, 18 martie. Profesorul, potrivit apropiaţilor, se afla la Bucureşti. Stelian Dumistrăcel a fost unul dintre cei mai apreciaţi cercetării de la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române, filiala Iaşi, fiind totodată şi un iubit şi apreciat profesor pentru generaţii întregi de studenţi. Profesorul Stelian Dumistrăcel este unul dintre cei care au format generaţii de jurnalişti, fiind cadru didactic la specializarea Jurnalism şi Ştiinţe ale cominicării de la Facultatea de Litere din 1997, scrie Ziarul de Iași.

Stelian Dumistrăcel s-a născut la Zvoriştea, în Suceava, pe data de 19 august 1937. În îndelungata carieră de cercetare, şi adus contribuţii în domenii precum dialectologie, fonetică, lexicologie şi lexicografie, terminologie, etimologie, romanistică sau în istoria limbii literare. Profesorul Stelian Dumistrăcel a cel care a coordonat echipa de cercetători care a realizat „Noul Atlas lingvistic român, pe regiuni. Moldova şi Bucovina”.
În activitatea sa de cadru didactic, a fost coordonator de doctorat, a susţinut cursuri de limba română, de stilistică, retorică, a fost profesor invitat în universităţi din afara ţării, fiind totodată Doctor Honoris Causa al universităţilor din Galaţi şi din Bălţi.
Stelian Dumistrăcel a semnat numeroase lucrări din domeniile sociolingvisticii sau discursului public, de la „Influenţa limbii literare asupra graiurilor dacoromâne”, lucrare apărută în 1978, la „Sate dispărute – sate ameninţate” în 1995 sau „Ancheta dialectală ca formă de comunicare” în 1997. Printre ultimele sale lucrări sunt „Limbajul publicistic românesc din perspectiva stilurilor funcţionale”, apărut în 2006, „Discursul repetat în textul jurnalistic. Tentaţia instituirii comuniunii fatice prin mass-media”, publicat în acelaşi an. În 2017 a publicat volumul „Cuvintele, încotro. Lingvistică pentru toate televiziunie”, carte care conţine textele publicate în rubrica sa din Ziarul de Iaşi.
Stelian Dumistrăcel a primit numeroase distincţii, precum Premiul „Timotei Cipariu” al Academiei Române şi Premiul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” al Academiei Române.

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*