Sâmbătă 20 Aprilie 2024, Actualizat acum 110 zile 12:00 am

Atenție: O nouă campanie înşelătoare se răspândeşte prin intermediul unor aplicaţii de mesagerie şi SMS

Foto: Shutterstock

Utilizatorii unor aplicaţii de mesagerie şi SMS sunt vizaţi de o nouă campanie înşelătoare, prin primirea de mesaje în care le sunt promise oportunităţi de angajare sau de investiţii ce promit câştiguri rapide, avertizează experţii Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), într-o postare publicată, luni, pe Facebook.

Atenţie la propunerile primite prin intermediul aplicaţiilor de mesagerie sau sms, care vă prezintă oportunităţi de angajare sau de investiţii ce promit câştiguri rapide! Unii utilizatori din România au început să primească astfel de mesaje: ‘Bună, aţi fost selectat pentru un job part time/full time, mai mult de 900 de zile. Acceptă acest post vacant’. Mesajul primit are şi un link care, odată accesat, redirecţionează utilizatorul către aplicaţia de mesagerie #WhatsApp şi deschide o conversaţie cu infractorii cibernetici din spatele acelui contact. În urma conversaţiei avute, aflăm că putem câştiga bani rapid prin obţinerea de comisioane din ‘unele comenzi virtuale’ menite să ‘crească datele de vânzări’ ale unor comercianţi cunoscuţi la nivel internaţional. Potenţiala victimă este invitată, apoi, să-şi facă un cont pe un site, unde trebuie să furnizeze date cu caracter personal, apoi este redirecţionată către un canal de #Telegram, unde i se explică pas cu pas ce trebuie să facă. Canalul de Telegram are deja un număr impresionant de urmăritori (aproape 50.000)”, precizează DNSC.

Potrivit sursei citate, din conversaţiile existente pe acest canal de Telegram „iGOGO”, se observă promovarea unui sistem piramidal de câştig bazat pe invitarea unor noi „˜clienţi”, la care se adaugă ulterior o componentă de investiţii în criptomonedă.

„Astfel, pe termen mediu, există pericolul ca atacatorii să extragă nu doar de date personale, ci şi date financiar-bancare de la utilizatori”, atrag atenţia specialiştii în securitate cibernetică.

Echipa DNSC menţionează că va analiza în continuare acest tip de scam şi va lua măsurile necesare în acest caz.

Sursa: g4media.ro.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*