Joi 28 Martie 2024, Actualizat 12:00 am

Preşedintele blocului poate intra în orice apartament fără acordul proprietarilor. Care sunt riscurile dacă nu i se permite accesul

Reprezentantul asociaţiei de proprietari sau preşedintele de bloc are dreptul să intre în orice apartament din clădire, fără acordul proprietarului, pe baza unui preaviz motivat, în anumite situaţii, transmite AvocatNet.ro. Potrivit Legii nr. 196/2018, adică actuala lege a asociaţiilor de proprietari, proprietarul are obligaţia de a permite accesul unui membru al asociaţiei în apartamentul său, pentru realizarea lucrărilor de construcţii sau reparaţii ori în situaţii de urgenţă.    Astfel, accesul în locuinţă se face pe baza unui preaviz motivat scris, din partea asociaţiei de proprietari, de cinci zile (pentru construcţii/reparaţii) sau de 24 de ore (pentru situaţii de urgenţă).

Conform sursei citate, proprietarii care restricţionează accesul membrilor asociaţiei în propria locuinţă riscă amenzi de până la 3.000 de lei.

„Preşedintele de bloc nu este singurul care are dreptul să intre în apartament în urma unei notificări. Alături de acesta, administratorul sau persoana calificată să realizeze lucrările pot pătrunde şi ei în apartament fără acordul proprietarului, într-una dintre situaţiile expuse mai sus.”, transmite sursa citată.

De asemenea, este important de reţinut că refuzul proprietarului de a permite accesul în apartamentul său persoanelor menţionate mai sus poate aduce prejudicii celorlalţi locatari, pagube pentru care va răspunde civil şi penal.   Conform Legii nr. 196/2018, cei care nu le permit persoanelor abilitate să intre în locuinţă pentru lucrări de construcţii şi reparaţii sau în situaţii de urgenţă pot fi amendaţi cu sume între 500 şi 3.000 de lei. Amenda se aplică de către Poliţia Locală, primari sau împuterniciţii lor.

De cealaltă parte, însă, proprietarii care permit accesul în locuinţele proprii şi, în urma lucrărilor efectuate, se aleg cu pagube vor fi despăgubiţi de către asociaţia de proprietari, din fondul de reparaţii.    Totodată, în cazul în care lucrările de intervenţie au fost făcute de o persoană fizică sau de o firmă şi proprietarul a fost păgubit, daunele vor fi acoperite de persoana sau firma respectivă.

Sursa: adevarul.ro


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*