Miercuri 24 Aprilie 2024, Actualizat acum 114 zile 12:00 am

Istoria pantalonilor

Pantalonii au fost inventati acum mii de ani si au devenit la scurt timp cea mai purtata forma de haine pentru barbati, dar si pentru femei. Primii pantaloni au fost descoperiti in cimitirul Yanghai din Turpan, China, iar ei sunt vechi de cel putin 3000 de ani. Pantalonii antici erau confectionati din lana, iar zona inghinala era destul de larga, comparativ cu cei din ziua de azi. Cel mai probabil, ei erau conceputi pentru a putea fi folositi in orice circumstanta, cum ar fi calaritul, de exemplu.

Ce purtam inainte si de ce am adoptat pantalonii?

De fapt, exista mai multe scrieri care atesta faptul ca pantalonii au fost adoptati pentru a putea facilita calaritul. Pana atunci, oamenii purtau un fel de mantie, care semana mai mult cu un halat. Iti poti da seama ca acum cateva mii de ani, cei care purtau pantaloni aveau un avantaj clar in lupta, fata de cei care aveau o mantie. Acesta a fost unul dintre principalele motive pentru care ei au fost adoptati in intreaga lume. Intra pe site daca vrei sa vezi modele deosebite si inedite de pantaloni.

In Europa, grecii au fost printre primii care au scris despre aceasta „noua” inventie, in jurul secolului al VI-lea, inaintea erei noastre. Ei au scris despre calaretii care au venit din Persia, spunand despre ei ca pot calatori pentru o perioada lunga de timp fara nici o problema, spre deosebire de cei care nu au nici o protectie in zona inghinala.

In fapt, avem o multime de artefacte din ceramica din Grecia unde sunt expusi barbatii si femeile purtand pantaloni, in timp ce erau pe un cal. Un fapt interesant este ca grecii si romanii au decis sa nu adopteze „noua moda”, zicand ca pantalonii sunt purtati de barbari, nu de civilizatiile dezvoltate. Dar, odata  cu trecerea timpului, toate popoarele i-au adoptat, deoarece nu se putea contesta cat de practici si caldurosi erau, cel putin comparativ cu celelalte articole vestimentare din acea perioada, in special cu mantia ce se gasea pe atunci.

Evolutia din evul mediu

Pana la sfarsitul secolului al XIV-lea, pantalonii nu s-au schimbat prea mult, dar a fost observat un trend comun. Ei deveneau din in ce mai largi si mai exagerati in forme, iar materialul folosit era un fel de panza. In schimb, undeva la mijlocul secolul al XV-lea, ei au capatat o forma mai agreabila si mai confortabila, deoarece erau mai stramti si conceputi din bumbac. Ei aratau destul de ciudat pentru standardele contemporane, iar modelul respectiv a fost folosit pentru cateva sute de ani, pana la inceputul secolului al XIX-lea.

Dar odata cu venirea revolutiei industriale, au aparut un nou model de pantaloni, pe care il putem recunoaste si in ziua de azi. Pantalonii de stofa, desi cei moderni sunt oarecum diferiti si adaptati pentru era noastra, erau printre cele comune tipuri de pantaloni din Vest. Oamenii care au trait acum 100 – 150 de ani purtau pantalonii respectivi in orice situatie, nu aveau acelasi rol business precum in ziua de azi.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*