Joi 28 Martie 2024, Actualizat 12:00 am

O suceveancă devine prima femeie comandant din Europa pe avioane de transport strategic

Locotenent-comandorul Simona Maierean, pilot pe aeronave de tip C-17 Globemaster III în cadrul Unității Multinaționale de Transport Strategic (Strategic Aircraft Capability – SAC) din Baza Aeriană Papa din Ungaria, a devenit, începând de joi, 25 iunie 2020, prima femeie din Europa care a obținut certificarea de pilot comandant de aeronavă din Grupul de Transport Aerian Strategic al SAC.

„La numai 24 de ani, lt.cdor Maierean a scris istorie în Forțele Aeriene Române fiind prima femeie – pilot de vânătoare din România și la 33 de ani devine copilot pe aeronava C-17 Globemaster în cadrul Strategic Aircraft Capability la baza din Ungaria”, arată un comunicat de presă al Ministerului Apărării.

Ea este cea care, în urmă cu două luni, în plină pandemie de corornavirus a condus aeronava C-17 Globemaster care a adus în România 100.000 de combinezoane de protecție din Coreea de Sud. Transportul a însemnat 40 de ore de zbor.

„Trebuie să ştii ce vrei și să-ţi asumi toate deciziile pe care le iei, să nu te opreşti la primul obstacol. În momentul în care ai un vis, îţi evaluezi realistic posibilităţile, îți asculți vocea interioară și mergi mai departe” -Locotenent-comandorul Simona Maierean.

Locotenent-comandorul Simona Maierean a absolvit Academia Forțelor Aeriene “Henri Coandă” în anul 2007, a obținut brevetul de pilot militar în anul 2008 la Școala de Aplicație “Aurel Vlaicu”, Boboc  și a fost repartizată la Baza 86 Aeriană Fetești, scrie qmagazine.ro.

În anul 2012 decide trecerea pe aeronavele de transport și devine pilot pe aeronava C 27 J Spartan la Baza 90 Transport Aerian Otopeni. Începând cu anul 2017, Simona face parte din Grupul de Transport Aerian Strategic (Heavy Airlift Wing) din cadrul programului Strategic Aircraft Capability.

Simona Maierean este originară din județul Suceava.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*