Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

FOTO Persoane fără adăpost luate din ger de polițiști și duse în centrul Lumină Lină

În condiţiile temperaturilor scăzute şi a avertizărilor meteorologice de ger din ultimele zile, în perioada 04 – 06 ianuarie 2020, peste 40 de poliţişti din structurile de ordine publică și secțiile arondate Poliției Municipiului Suceava , dar şi poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au acţionat pentru identificarea persoanelor fără adăpost şi conducerea acestora la centrele specializate. În subsidiar s-a urmărit și identificarea persoanelor care apelează la mila publicului, în contextul Sărbătorii Bobotezei.

Acţiunile au avut ca scop reducerea riscului victimal al acestor persoane dar şi identificarea şi legitimarea acestora prin includerea în bazele de date specifice poliţiei, având în vedere riscul infracţional dar şi pericolul de victimizare crescut.
Poliţiştii au acţionat zilnic, cu precădere între orele 06.00 – 12.00 şi 18.00 – 24.00 fiind efectuate verificări în toate zonele şi locaţiile pretabile pentru adăpostirea acestor persoane care din motive obiective sau subiective au avut o soartă mai puţin fericită, fiind nevoiţi să aibă un mod de viaţă care de multe ori le pune în pericol sănătatea.
Persoanele fără adăpost au fost preluate din canale, de sub poduri, din clădiri abandonate, dintre ţevile de termoficare, din incinta şi din zona gării şi autogării. S-au purtat discuţii cu acestea şi le-au fost oferite alternative viabile pentru a locui la centrul ,,Lumina Lină” din cadrul Bisericii Sf. Vineri din municipiul Suceava.

Totodată, au fost legitimate şi persoanele identificate în intersecţii şi în zona hypermarket-urilor apelând în mod nejustificat la mila publicului şi cerşind sume de bani. În aceste cazuri, poliţiştii au aplicat şi sancţiuni contravenţionale.

La acțiune au participat 43 de polițiști din cadrul Poliției Municipiului Suceava și Inspectoratului de Jandarmi Județean „Bogdan Vodă” Suceava, din care 37 polițiști de ordine publică ( din cadrul Biroului Ordine Publică, Secției de Poliție Urbană Burdujeni, SPR2 Ipotești, SPR5 Dărmănești, SPR8 Adâncata și SPR9 Șcheia) și 6 jandarmi.
În total, în cadrul acţiunilor desfăşurate au fost legitimate 338 de persoane, fiind avertizate/atenționate sau introduse în bazele de date ale poliţiei 49 de persoane.
Au fost controlate 46 de obiective și locații în care se adăposteau fără drept diverse persoane.
Au fost aplicate 25 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 9983 lei.
De asemenea, persoanele fără adăpost au fost luate în evidenţă, fiind totodată informate cu privire la oportunitatea apelării la adăposturile de noapte. Au fost desfăşurate şi 3 activităţi de instruire a personalului centrelor de primire în regim de urgenţă şi adăposturilor de noapte, acţiuni efectuate de către poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava.
Cu toate persoanele identificate s-au purtat discuţii şi au fost îndrumate să apeleze la serviciile şi instituţiile specializate în acordarea de asistenţă socială şi sprijin.

O componentă distinctă a acţiunii a fost sensibilizarea opiniei publice cu privire la problematica acestor persoane şi sprijinirea acestora prin activităţi umanitare.
Poliţiştii fac încă o dată apel ca toate aceste persoane să conştientizeze riscurile la care se expun şi să apeleze la serviciile specializate. De asemenea, poliţiştii solicită cetăţenilor să nu încurajeze cerşetoria oferind sume de bani persoanelor care apelează la mila publicului, gestul umanitar ajungând de multe ori în mâinile unor persoane care nu fac decât să exploateze fiinţe fără ajutor.
Poliţiştii de din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii împreună cu partenerul tradiţional, dl. Brian Douglas au mers la adăpostul ,,Lumina Lină” şi au oferit persoanelor fără adăpost alimente şi bunuri de uz personal. Găleţile cu alimente şi bunuri au adus un plus de speranţă celor cazaţi în centru, făcându-le mai uşoară trecerea peste aceste momente dificile. Dar în primul rând, gestul poliţiştilor şi al partenerilor lor le-a arătat celor fără adăpost că nu sunt singuri şi că împreună putem trece şi peste provocările vieţii, adoptând un comportament ghidat de norme sociale şi de principii şi valori sănătoase.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*